E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15835
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Īrniekam papildu maksājuma sadaļa ir jāapstrīd

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2018
Inese

Labdien! 5. decembrī saimnieks visiem daudzdzīvokļu nama īrniekiem atsūtīja paziņojumu, kas datēts ar 01.11.2018., ka no nākamā gada 1. janvāra īres maksas kopā ar komunālajiem pakalpojumiem rēķinā ir iekļauta jauna sadaļa – “ēku apsaimniekošana” (īpašniekam pieder 2 daudzstāvu nami) – un noteikta konkrēta maksājamā summa, kas ir gana liela. Cik zināms, likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11. pants nosaka, ka dzīvojamās telpas īres maksu veido: 1) dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un 2) peļņa. Apsaimniekošanas izdevumi sastāv no: 1) dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem izdevumiem (mājas sanitārā kopšana, tehniskā uzturēšana, pārvaldes un apkalpojošā personāla uzturēšana); 2) normatīvajos aktos noteiktā dzīvojamās mājas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījuma ēkas atjaunošanai. Tātad pēc likuma sanāk, ka apsaimniekošanas maksa jau ir iekļauta īres maksā. Vai saimnieks juridiski drīkst iekļaut kopējā rēķinā jaunu sadaļu – “ēku apsaimniekošana”? Kā juridiski ir vērtējams tas, ka jauno paziņojumu visi īrnieki saņem 5. decembrī, bet paziņojumā norādīts cits datums – 01.11.2018.? Paldies par atbildi!

A
atbild:
04. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

“Šāda prasība ir mākslīga īres maksas paaugstināšana,” komentē Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Ja īrnieks tam nepiekrīt, dzīvojamās telpas izīrētājs rēķinos var rakstīt dažādas pozīcijas, bet tās nav likumīgas. Kad īrnieks rēķinā ierauga šādu jaunu sadaļu, uzreiz ir jāraksta ierakstīta pretenzijas vēstule, ka viņš šādam maksājumam nepiekrīt. Argumentiem noder jautājumā jau citētās normas no likuma “Par dzīvojamo telpu īri”. Ja īrnieks vai nu nepamana šo jauno sadaļu, vai arī neprotestē un sāk pieprasīto summu maksāt, vēlāk no tā vairs nevarēs atteikties, arī apstrīdēt tiesā, jo iznāk, ka ar savu maksājumu viņš ir akceptējis rēķinā iekļauto papildu maksājumu.”

Šeit gan ir svarīgi arī dzīvokļa īres līguma nosacījumi. Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 13. pantā ir šāds regulējums: “Dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumus var grozīt, īrniekam un izīrētājam rakstveidā vienojoties. Ja dzīvojamās telpas īres līgumā ir paredzēta iespēja līguma darbības laikā paaugstināt dzīvojamās telpas īres maksu, izīrētājs vismaz sešus mēnešus iepriekš rakstveidā brīdina īrnieku par tās paaugstināšanu, ja vien īres līgumā nav noteikts citādi. Brīdinājumā norādāms īres maksas paaugstināšanas iemesls un finansiālais pamatojums.

Strīdus, kas rodas sakarā ar dzīvojamās telpas īres līguma grozīšanu, izšķir tiesa.”

Sīkāk par īres maksas paaugstināšanas kārtību izlasāms LV portāla skaidrojumā Par īres maksas paaugstināšanu, īrnieka un izīrētāja attiecībām. Tajā zvērināts advokāts Jānis Lapsa norāda – ja īres līguma darbības laikā ir paredzēta iespēja īres maksu paaugstināt, dokumentā “ir jābūt iekļautam algoritmam, kā mainīsies īres maksa. Tas var būt dažāds. Viens izīrētājs, piemēram, īres maksas izmaiņas var pamatot ar inflācijas koeficientu, cits var paredzēt tiesības īres maksu paaugstināt no pieciem līdz 10 procentiem gadā. Par to ir jāvienojas, slēdzot līgumu”. Ja šādu līgumu abas puses ir parakstījušas, nekāda papildu vienošanās vairs nav vajadzīga.

Ja īres līgumā īres maksas paaugstināšana īpaši nav paredzēta, tad, kā noteikts likumā, brīdinājums par īres maksas paaugstināšanu īrniekam jānosūta vismaz sešus mēnešus iepriekš, tajā ir jānorāda īres maksas paaugstināšanas iemesls un finansiālais pamatojums, un īres līgumu iespējams mainīt tikai tad, ja to paraksta gan īrnieks, gan izīrētājs.

Jautājumā raksturotais saimnieka paziņojums par papildu maksājumu neatbilst nekādām likuma prasībām un patiešām ir apstrīdams.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas