E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15806
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Parādu piedziņa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2018
Laura

Labdien! Mana vecmāmiņa, kura ir 80 gadus veca 2. grupas invalīde, daudzu gadu garumā nav maksājusi īri par vairākiem pašvaldības īpašumā esošiem dzīvokļiem. No katra šā dzīvokļa viņa ir izlikta. Pašlaik dzīvo pašvaldības dzīvoklī, par kuru viņa ir samaksājusi visas īres maksas. Taču pašvaldība sūta draudu vēstules izlikt arī no šī dzīvokļa, pamatojoties uz vecajiem parādiem (kuri joprojām nav nomaksāti). Vai pašvaldība to ir tiesīga darīt? Parādi ir 10 un vairāk gadu veci. Un pašvaldība par šiem parādiem turpina aprēķināt arī soda procentus. Vai uz to pašvaldībai ir tiesības? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
21. decembrī, 2018

Dzīvojamo telpu īres tiesiskās attiecības regulē Likums par dzīvojamo telpu īri. Konkrētais likums ir saistošs ikvienam, kas nodarbojas ar dzīvojamo telpu izīrēšanu un īrēšanu, tātad gan privātpersonām, gan komersantiem, gan pašvaldībām.

Likuma 28. pants nosaka, ka īres līgumu var izbeigt tikai tad, ja tiek bojāta dzīvojamā telpa vai māja vai citādi pārkāpti dzīvojamās telpas lietošanas noteikumi, ja īrnieks ir parādā īres maksu un maksu par pamatpakalpojumiem, vai sakarā ar dzīvojamās mājas nojaukšanu, sakarā ar mājas (dzīvojamās telpas) kapitālo remontu, ja dzīvojamā telpa nepieciešama denacionalizētās vai likumīgajam īpašniekam atdotās dzīvojamās mājas īpašniekam (viņa mantiniekam), un sakarā ar dzīvojamās telpas nodošanu nelikumīgā apakšīrē vai nelikumīgu dzīvošanu tajā.

Tādējādi citas saistības (tai skaitā par iepriekšējiem īres parādiem citos īpašumos) nevar būt par tiesisku pamatu esošā īres līguma izbeigšanai un īrnieka izlikšanai no dzīvojamām telpām.

Attiecībā uz parādsaistību “atgādinājumu” sūtīšanu parādniekam, bez šaubām, jebkurš kreditors ir tiesīgs sūtīt parādniekam atgādinājumu par parādsaistībām un saistību izpildi, pretējā gadījumā attiecībā uz prasījumiem iestātos prasījumu tiesību noilgums. Attiecībā uz parādsaistībām, kuru izpildes termiņš ir iestājies pirms vairāk nekā 10 gadiem, ir jāvērtē, vai attiecībā uz šādiem prasījumiem nav piemērojams prasījumu termiņa noilgums. Saskaņā ar Komerclikuma 406. pantu prasījums no komercdarījuma noilgst triju gadu laikā. Taču jāņem vērā, ka tad, ja kreditors ar atgādinājumu nosūtīšanu vai citām darbībām pārtrauc noilguma termiņa tecējumu, tā skaitīšana atsākas no pēdējā brīdinājuma (atgādinājuma) saņemšanas dienas.

Attiecībā uz procentu aprēķināšanu ir jāizšķir soda procenti (līgumsods) un likumiskie procenti. Līgumsoda aprēķināšana ir tiesiska tikai par to periodu, kurā attiecīgais līgums bija spēkā, un saskaņā ar Civillikuma 1716. pantu tas nevar pārsniegt 10% apmēru no pamatparāda summas. Attiecībā uz likumiskajiem procentiem, kas saskaņā ar Civillikuma 1765. pantu veido 6% no pamatparāda summas, šāds prasījums ir tiesisks, arī neskatoties uz to, ka tas nav atsevišķi pielīgts ar līgumu. Pašvaldībai kā dzīvojamo telpu īpašniekam ( izīrētājam) ir tiesības aprēķināt soda procentus atbilstoši tam, kā nolīgts īres līgumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas