E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15802
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ko darīt, ja bērna māte piedzen uzturlīdzekļus, bet nenorāda konta numuru

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2018
Itvars

Sveiki! Ko darīt, ja es kā parādnieks vēlos maksāt pats uzturlīdzekļus, esmu vienošanos uzrakstījis pie zvērināta tiesu izpildītāja, jautāju bērnu mātei konta numuru, uz kuru varu pārskaitīt uzturlīdzekļus, bet viņa kategoriski atsakās dot konta numuru? Kā rīkoties, ko darīt?

A
atbild:
04. decembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja uzturlīdzekļu maksāšanas kārtība ir noteikta ar tiesas spriedumu, tā nolemjošajā daļā nereti ir norādīts piedzinēja bankas konta numurs, kurā ieskaitāmi uzturlīdzekļi. Turklāt tiesas spriedumam ir likuma spēks – tas ir obligāts un precīzi izpildāms (Civilprocesa likuma 203. panta piektā daļa).

Piedzinējas kontu varat uzzināt, iepazīstoties ar izpildu lietas materiāliem. Parādniekam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietu un noskaidrot neskaidros jautājumus, vēršoties pie zvērināta tiesu izpildītāja, kura lietvedībā atrodas konkrētā piedziņas lieta. To paredz Ministru kabineta noteikumu Nr. 202 Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedību 5. nodaļa. Piemēram, personai, kas iepazīstas ar izpildu lietas materiāliem, ir tiesības saņemt dokumenta norakstus, izrakstus vai informatīvas izziņas, izrakstīt no lietas nepieciešamās ziņas vai nokopēt nepieciešamos dokumentus, izmantojot tehniskos līdzekļus.

Ja pēc parādsaistību nokārtošanas bērna māte maina savus bankas rekvizītus, tādā gadījumā vēl pastāv iespēja uzturlīdzekļu maksājumus nodot glabāšanā zvērinātam notāram. Atbilstoši Civillikuma 1837. pantam, ja kreditors (šai gadījumā bērna māte) bez likumīga iemesla atsakās saņemt parādnieka (šai gadījumā – bērna tēva) pienācīgā kārtā piedāvātu izpildījumu vai ja tā saņemšana nav iespējama tādēļ, ka kreditoru nevar atrast [..], vai kādu citu iemeslu dēļ, tad parādu var dzēst, nododot saistības priekšmetu (uzturlīdzekļus) glabājumā zvērinātam notāram, tādējādi strīdus gadījumā pierādot, ka parādnieks ir vēlējies maksāt uzturlīdzekļus, bet tas nav bijis iespējams. Tas ir maksas pakalpojums, taču nodrošina iespēju nekļūt par parādnieku pret savu gribu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas