E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15796
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Izlikšana no dzīvojamām telpām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2018
Inese

Ir izveidojusies ļoti nepatīkama situācija. Izšķīros ar vīru. Tas notika pie notāra. Mantu nedalījām. Dzīvoklis, kas bija zemesgrāmatā reģistrēts uz mana vārda, tā arī palika man. Taču bijušais vīrs tur dzīvo un negrasās izvākties. Kur man būtu jāgriežas, lai es varētu viņu izlikt no dzīvokļa un varētu tur turpināt dzīvot ar meitu? Vai viņš pēc šķiršanās var pieprasīt dzīvokli sev? Viņš varēja izvēlēties dzīvokli paturēt, es neiebildu. Laulība jau ir šķirta. Šķiršanās apliecība ir jau saņemta.

A
atbild:
21. decembrī, 2018

Var pieņemt, ka, šķirot laulību pie notāra, Jūsu starpā bija panākta vienošanās par mantas sadali. Civillikuma 77. pantā noteikts: “Tiesa laulību nešķir, ja laulātie nav vienojušies par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesību, bērna uzturlīdzekļiem, kopīgās mantas sadali vai attiecīgas prasības nav izšķirtas pirms laulības šķiršanas un netiek celtas kopā ar prasību par laulības šķiršanu.” Tādējādi pēc laulības šķiršanas Jūsu bijušais laulātais uz jebkādām mantiskām tiesībām, kas izrietēja no šķirtās laulības, vairs pretendēt nevar.

Fakts, ka persona izmanto dzīvojamo platību, vēl nerada tiesiskas sekas, tas ir, nerada tiesības bijušajam vīram turpināt izmantot Jums piederošo dzīvojamo platību. Visticamāk, starp Jums un Jūsu bijušo vīru nav nodibinātas īres tiesiskās attiecības, kā arī nav piemērojams Civillikuma 1488. pants, jo nav konstatēts īres līguma izpildījums. Tas nozīmē, ka Jūsu bijušais vīrs strīdus dzīvojamo platību aizņem bez tiesiska pamata. Tādējādi Jūsu bijušais vīrs ir izliekams no šī dzīvokļa piespiedu kārtā bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas.

Saskaņā ar “Likuma par dzīvojamo telpu īri” 44. pantu personas, kas patvarīgi – bez dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanas – aizņēmušas dzīvojamās telpas, izliek tiesas ceļā bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, piedzenot visus zaudējumus, kas saistīti ar telpu nelikumīgu aizņemšanu un izlikšanu no tām.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas