E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15773
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Dzīvesvietas deklarēšanas fakts vēl nerada civiltiesiskas saistības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2018
Oļegs

Kāpēc Dzīvesvietas deklarēšanas likumā nav prasības iegūt dzīvesvietas īpašnieka rakstisku piekrišanu dzīvesvietas deklarēšanai?

A
atbild:
05. decembrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Dzīvesvietas īpašnieka rakstiska piekrišana dzīvesvietas deklarēšanai nav nepieciešama, jo tā neierobežo indivīda tiesības. Dzīvesvietas deklarēšanas process ir atdalīts no īpašuma un īres tiesībām uz dzīvojamo platību. Respektīvi, deklarētās dzīvesvietas adreses anulēšana neizraisa īpašuma vai īres tiesību zaudēšanu, savukārt prettiesiska dzīvesvietas deklarēšana neizraisa īpašuma vai īres tiesību iegūšanu.

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 1. pants paredz, ka šī likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību. Vienlaikus minētais likums nosaka personas pienākumu deklarēt dzīvesvietu, kā arī deklarējamo ziņu apjomu un uzskaites kārtību, vēršot uzmanību, ka dzīvesvietas deklarēšanas fakts vēl nerada civiltiesiskas saistības.

Jau iepriekš LV portālam Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) ir skaidrojusi, ka diemžēl valsts labvēlību, maksimāli vienkāršoto deklarēšanās kārtību, negodprātīgi cilvēki mēdz izmantot ļaunprātīgi, melojot par deklarēšanās tiesisko pamatu un deklarējot savu dzīvesvietu tur, kur patiesībā nav tiesību deklarēties. Taču šādai rīcībai var būt nepatīkamas sekas, jo par nepatiesu ziņu sniegšanu draud sods, turklāt mājokļa īpašnieks var pašvaldību lūgt anulēt ziņas par fiktīvi deklarēto iedzīvotāju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas