E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15768
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4
4
4

Dzīvojamās mājas nolietojuma atskaitījums – ēkas atjaunošanai un saglabāšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2018
Iŕēna Lazdiņa

Esmu Jelgavas pilsētas pašvaldības dzīvokļa īrniece. Maksāju par pārvaldīšanu un apsaimniekošanu pēc apsaimniekotāja noteiktās maksas (0,35 centi par 1 m²). Saņēmu pašvaldības paziņojumu, ka no 2019. gada 1. maija tiek paaugstināta īres maksa (paziņojumā nav norādīts, kādā apmērā). Aptuvenais palielinājums būs apmēram 0, 35 centi par 1 m². Man skaidroja, ka tie būšot atskaitījumi par mājas nolietojumu (amortizāciju).

Īsti nesaprotu, ko tas nozīmē. Ja es maksāju pašvaldībai par amortizāciju, vai tas attiecas uz dzīvokļa atjaunošanu/uzturēšanu, vai tomēr tas attiecas uz mājas (nav pašvaldības valdījumā) atjaunošanu/remontiem? Šobrīd jau īres/pārvaldīšanas maksā ir iekļauta summa mājas uzturēšanai/remontiem.

Paldies par atbildi!

A
atbild:
20. decembrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

“Ja ielūkojamies likuma Par dzīvojamo telpu īri 11. pantā, tad skaidri redzam, kādi maksājumi veido īres maksu: pirmkārt, dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un, otrkārt, peļņa,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Savukārt mājas apsaimniekošanas izdevumi sastāv no dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem izdevumiem (mājas sanitārā kopšana, tehniskā uzturēšana, pārvaldes un apkalpojošā personāla uzturēšana) un normatīvajos aktos noteiktā dzīvojamās mājas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījuma ēkas atjaunošanai.

Tātad viss ir likumīgi, un īrniekam ir jāsaka paldies pašvaldībai, ka tā neprasa no viņa peļņas daļu par sava īpašuma izmantošanu (iespējams, nākotnē šāda prasība var parādīties, un arī tā būs likumīga). Ko nozīmē amortizācijas atskaitījums? Kā zināms, jebkurš pamatlīdzeklis (protams, arī dzīvojamā māja) nolietojas, un šis nolietojums attiecīgi tiek pārvērsts naudas izteiksmē, jo ēka ir jāatjauno, ir nepieciešami papildu ieguldījumi tās tehniskā stāvokļa uzturēšanā.”

Te jāpiebilst, ka ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 215 ir noteikta dzīvojamās telpas īres maksā ietilpstošo apsaimniekošanas izdevumu aprēķināšanas metodika. Šajā normatīvajā aktā cita starpā ir šāds regulējums: “Pārvaldīšanas izdevumos ietilpstošo dzīvojamās mājas nolietojumu (amortizāciju) aprēķina, izmantojot lineāro metodi. Lineārā metode paredz, ka dzīvojamās mājas vērtība samazinās vienmērīgi. Saskaņā ar šo metodi dzīvojamās mājas nolietojumu (amortizāciju) aprēķina, dalot dzīvojamās mājas vērtību ar attiecīgās dzīvojamās mājas vidējo kalpošanas ilgumu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kapitalitātes grupai.”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas