E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15757
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darbs svētku dienā nav tas pats, kas darbs atpūtas dienā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2018
Anita

Labdien! Mums ir maiņu darbs, iekrīt strādāt 18. un 19.11.2018. Darba devējs par 19. datumu mums piešķir brīvu dienu 18. novembrī. Kā var sarkanā datuma vietā piešķirt sarkano datumu? Paldies!

A
atbild:
28. novembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam, kas ir nodarbināts svētku dienā – 18. novembrī, darba devējam ir jāpiešķir vai nu brīva apmaksāta diena citā nedēļas dienā, vai jāsamaksā Darba likumā noteiktā samaksa. Darba apmaksu svētku dienās regulē Darba likuma 144. panta otrā daļa, kas nosaka: “Ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētku dienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā vai izmaksājot atbilstošu atlīdzību.”

Saskaņā ar Darba likuma 68. panta pirmo daļu darbinieks, kas veic darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Tātad par darbu 18. novembrī kompensācija ir vai nu apmaksāta brīvdiena citā nedēļas dienā, vai piemaksa.

Citādi ir ar 19. novembri, kas nav svētku diena, neraugoties uz to, ka kalendārā šis datums ir atzīmēts sarkanā krāsā. 19. novembris šogad saskaņā ar likumu ir atpūtas diena tāpēc, ka valsts svētku diena 18. novembris iekrīt svētdienā.

Ja darbinieks bija nodarbināts 19. novembrī – atpūtas dienā, tad Darba likuma 68. pantā noteiktā piemaksa par darbu svētku dienā viņam nepienākas, kā arī par šo dienu darba devējam nav jāpiešķir apmaksāta brīvdiena citā nedēļas dienā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas