E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15755
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par darījumu ar nekustamo īpašumu un kapitāla nodokli

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2018
Raitis

Labdien! Pērku dzīvokli ar izpirkšanas tiesībām, sastādījām līgumu un parakstījām, dzīvoklis iegādāts 2008. gadā par 50 000 eiro ar hipotēku, hipotekārais kredīts vēl spēkā 7 gadus, reāli es maksāju uz pārdevēja kontu 190 eiro 7 gadus, līdz beidzas hipotēka (hipotēka uz viņa vārda), un skaidrā naudā samaksāju vēl 7 tūkstošus, pārdevējam ir iegādāts jauns dzīvoklis, tātad ir divi īpašumi. Reāli es dzīvokli iegādāšos par 23 000 eiro. Dzīvokļa kadastrālā vērtība arī vairāk nekā 30 000. Jautājums – vai būs pārdevējam jāmaksā ienākuma nodoklis, jo reāli viņš peļņu negūst (iegādājies par 50 000 pirms 10 gadiem, turklāt bija deklarējies tur 10 gadus, pārdod par 23 000), taču viņam ir vēl viens īpašums? Vai, ejot pie notāra, nebūs problēmu pārrakstīt dzīvokli uz mana vārda (jo vienīgais dokuments par naudas maksāšanu būs banku izdrukas 7 gadu garumā, kā arī tikai mūsu savstarpēji parakstīts līgums)?

A
atbild:
05. decembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

Kas attiecas uz darījumu, zvērināts advokāts Artūrs Lielgalvis norāda, ka īpašuma atsavināšanai būs nepieciešams pirkuma līgums, piebilstot, ka no jautājuma aprakstošās daļas nav saprotams, vai noslēgts tieši īres līgums, paredzot, ka varēs izpirkt, vai pirkuma līgums ar noteiktu maksāšanas grafiku. Attiecīgi, lai reģistrētu īpašumtiesības zemesgrāmatā, īpašumam ir jābūt atbrīvotam no apgrūtinājumiem, kas šajā gadījumā būs hipotēka.

Savukārt par nodokļa piemērošanu individuālā situācijā LV portāls nekustamā īpašuma pārdevējam, ienākuma guvējam, iesaka lūgt skaidrojumu Valsts ieņēmumu dienestam, sniedzot detalizētu informāciju, pēc kuras varētu izvērtēt konkrēto tiesisko situāciju. Valsts ieņēmumu dienests piedāvā nodokļu maksātājiem–fiziskām personām iespēju 56880 par kapitāla nodokļa piemērošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas