E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1575
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

19.novembris - brīvdiena, nevis svētku diena

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2012
Janis Berzins

Strādāju ārvalstu uzņēmumā (jāstrādā latviešu brīvdienas, brīvs tas, kas sakrīt). Mani interesē, vai 19. novembri apmaksās dubultā kā 18.novembri (nav maiņu darbs). Paldies.

A
atbild:
12. novembrī, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 68.panta pirmo daļu: „Darbinieks, kas veic virsstundu darbu vai darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.”

Šogad 19.novembris likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1.panta trešās daļas izpratnē ir brīvdiena, nevis svētku diena, kas nozīmē, ka darbinieks, strādājot šajā datumā, nesaņems piemaksu 100 procentu apmērā kā par darbu svētku dienā, bet, iespējams, būs tiesīgs saņemt piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā kā par virsstundu darbu.

Jāatzīmē, ka virsstundu darbs saskaņā ar Darba likuma 136.panta pirmās un otrās daļas nosacījumiem ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika, un, kas ir pieļaujams, ja darbinieks un darba devējs par to vienojušies rakstveidā. Piemēram, 2012.gada novembrī normālais darba laiks ir 168 stundas jeb 21 darba diena, kā rezultātā virs minētā normālā darba laika veiktais darbs tiks uzskatīts par virsstundu darbu atbilstoši Darba likuma 136.panta pirmās daļas definīcijai (sk. arī Darba likuma 130. un 131.pantu), par kuru pienākas Darba likuma 68.pantā minētā piemaksa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas