E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15740
Lasīšanai: 5 minūtes
4
4

Darba pienākumi ir noteikti līgumā, problēmas jārisina, tās pārrunājot

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2018
Valija

Labdien! Es sešus gadus strādāju SIA “Rimi Latvia” par pārdevēju “Supernetto” veikalā, tagad “Rimi Mini”. Es vēlētos nostrādāt līdz pensijai, man ir 60 gadi. Strādāju bez pārkāpumiem, bet vadītājas attieksme ir tāda, ka nesaprotu. Jaunajiem darbiniekiem, ko pieņēma tagad, ļauj izvēlēties darba laiku un strādāt to vieglāko, bet es jūtu, ka man nedos iespēju nostrādāt pēdējos gadus, jo vienkārši nebūs spēka. 12 stundas nostrādāt par krāvēju vienkārši nevaru. Kur man iet meklēt darbu, kam vajag darbinieku pirmspensijas vecumā? Es neprasu daudz, lai iedod trīs stundas dienā kasē, “Supernetto” strādāju kasē, tagad sēž tikai jaunie. Lūdzu, ko man darīt? Palīdziet!

A
atbild:
26. novembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atlaist darbinieku darba devējs var tikai noteiktu un Darba likumā pamatotu iemeslu dēļ. Šie iemesli jeb pamatojums ir minēti likuma 101. pantā:

“Darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā, šādos gadījumos:

  1. darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību;
  2. darbinieks, veicot darbu, rīkojies prettiesiski un tādēļ zaudējis darba devēja uzticību;
  3. darbinieks, veicot darbu, rīkojies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu;
  4. darbinieks, veicot darbu, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī;
  5. darbinieks rupji pārkāpis darba aizsardzības noteikumus un apdraudējis citu personu drošību un veselību;
  6. darbiniekam nav pietiekamu profesionālo spēju nolīgtā darba veikšanai;
  7. darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums;
  8. ir atjaunots darbā darbinieks, kurš agrāk veica attiecīgo darbu;
  9. tiek samazināts darbinieku skaits;
  10. tiek likvidēts darba devējs – juridiskā persona vai personālsabiedrība;
  11. darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība. Ja darba devējs ir nodomājis uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz šā panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4. vai 5. punkta noteikumiem, viņam ir pienākums pieprasīt no darbinieka rakstveida paskaidrojumu. Lemjot par iespējamo darba līguma uzteikumu, darba devējam ir pienākums izvērtēt izdarītā pārkāpuma smagumu, apstākļus, kādos tas izdarīts, kā arī darbinieka personiskās īpašības un līdzšinējo darbu.

Darba devējs var uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz šā panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4. vai 5. punkta noteikumiem, ne vēlāk kā viena mēneša laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas, neieskaitot darbinieka pārejošas darbnespējas laiku vai laiku, kad viņš ir bijis atvaļinājumā vai nav veicis darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ, bet ne vēlāk kā 12 mēnešu laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas.

Uzteikt darba līgumu šā panta pirmās daļas 6., 7., 8. vai 9. punktā minēto iemeslu dēļ ir atļauts, ja darba devējam nav iespējams darbinieku ar viņa piekrišanu nodarbināt citā darbā tai pašā vai citā uzņēmumā.

Izņēmuma kārtā darba devējam ir tiesības viena mēneša laikā celt prasību tiesā par darba tiesisko attiecību izbeigšanu gadījumos, kas nav minēti šā panta pirmajā daļā, ja viņam ir svarīgs iemesls. Par šādu iemeslu atzīstams katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un savstarpējas taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības. Jautājumu par svarīga iemesla esamību izšķir tiesa pēc sava ieskata.

Pirms darba līguma uzteikšanas darba devējam ir pienākums noskaidrot, vai darbinieks ir darbinieku arodbiedrības biedrs.”

Tāpat vietā būs atgādināt, ka likums darbiniekiem, kam līdz pensijas vecuma sasniegšanai ir mazāk par 5 gadiem, dod tiesības uz priekšrocībām situācijās, ja, piemēram, tiek samazināts darbinieku skaits. Šī norma ir noteikta Darba likuma 108. panta otrās daļa 8. punktā.

Lai atrisinātu iespējamus samezglojumus darba attiecībās starp darbiniekiem un vadību, primāri ir jāsaprot savas tiesības, jāpārliecinās vēlreiz par darba līgumā noteiktajiem pienākumiem un atbildību un noteikti jāmeklē iespējas problēmu atrisināt sarunu ceļā. Ja, Jūsuprāt, darba devējs (veikala vadītāja) pret Jums izturas citādi nekā pret pārējiem darbiniekiem, Jums ir jāvēršas pie viņa un situācija jāpārrunā. Piemēram, aicinot vadītāju izskatīt iespējas Jūs, līdzīgi kā pārējos darbiniekus, nodarbināt kasiera pienākumu izpildē.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas