E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15738
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Paternitātes apstrīdēšana, ja tā noteikta pēc LPSR likumdošanas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2018
Edgars

Labdien! Manā dzimšanas apliecībā nav ierakstīts īstais tēvs. Tā vietā automātiski tika rakstīts manas mātes vīrs tajā laikā. Kā es varu nomainīt tēvu dzimšanas apliecībā? Kurā nodaļā man vajadzēs vērsties, un kādi dokumenti man jāiesniedz? Es jau esmu pieaugušais. Visas iesaistītās puses joprojām ir dzīvas, lai iesniegtu apstiprinājumus.

A
atbild:
22. novembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Situācijas izklāsts liecina, ka dzimšanas apliecība ir izsniegta vēl pirms Latvijas neatkarības atjaunošanas un Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās 1993. gadā un ieraksts par tēvu dzimšanas apliecībā, iespējams, ir veikts pēc paternitātes prezumpcijas saskaņā ar LPSR Laulības un ģimenes kodeksa 53. pantu “Bērna izcelšanās noteikšana, ja vecāki ir savstarpējā laulībā”. Atbilstoši tam par bērna mātei laulībā dzimušā bērna tēvu pēc vispārīgiem noteikumiem par paternitātes prezumpciju tika ierakstīts bērna mātes vīrs neatkarīgi no mātes vīra gribas un vēlēšanās. Šādu ierakstu bija iespējams apstrīdēt tiesā atbilstoši LPSR Laulības un ģimenes kodeksa 58.1 pantam “Ieraksta par vecākiem apstrīdēšana”, kur teikts: “Persona, kas ierakstīta par bērna tēvu (..), ir tiesīga apstrīdēt ierakstu gada laikā no brīža, kad tā uzzinājusi vai tai vajadzēja uzzināt par ierakstu.” Ierakstu dzimšanas apliecībā likumā noteiktajā termiņā bija tiesīga apstrīdēt gan bērna māte, gan tēvs, sniedzot tiesā prasību. Bērns pats ierakstu par tēvu varēja apstrīdēt gada laikā no brīža, kad sasniedza 18 gadu vecumu.

Šobrīd atbilstoši likuma Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību 11. pantā noteiktajam bērna izcelšanās apstrīdēšana attiecībā uz bērniem, kuri dzimuši pirms 1993. gada 1. septembra, ar 1993. gada 1. septembri notiek pēc Civillikuma noteikumiem, ja līdz šim datumam nav notecējis Latvijas laulības un ģimenes kodeksa 58.1 pantā noteiktais termiņš.

Līdz ar to situācijas apraksts vedina domāt, ka paternitātes prezumpcijas (pieņēmuma) apstrīdēšanas termiņš ir beidzies. Noilguma institūts civiltiesībās ir veidots ar mērķi novērst ilgstošu nenoteiktību mantiskajās attiecībās, radīt skaidrību par tiesībām un pienākumiem, kas varētu būt par strīda priekšmetu, bet ieinteresētā persona ilgstoši nav centusies panākt savu tiesību atzīšanu vai realizēšanu.

Vienlaikus, ņemot vērā, ka, iespējams, situācijas aprakstā nav precīzi izklāstīti visi lietas apstākļi, aicinām vērsties pie zvērināta advokāta, kurš specializējies ģimenes tiesību jautājumos, kas, iepazīstoties ar konkrētās situācijas apstākļiem un dokumentiem, varēs sniegt konsultāciju par iespējamo rīcību konkrētajā situācijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas