E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15737
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kad operatīvais transportlīdzeklis drīkst neievērot zīmi “Iebraukt aizliegts”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2018
Osis

Labdien! Vēlētos rast izskaidrojumu cilvēcīgā valodā: kādā momentā un kādi transportlīdzekļi drīkst pārkāpt 301. zīmes noteikumus? Konkrēti domāts – operatīvais transports vienkārši ņem un brauc, vai ir kādi konkrēti nosacījumi, kad drīkst? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
21. decembrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem (CSN) 301. zīme (“Iebraukt aizliegts”) aizliedz iebraukt jebkādiem transportlīdzekļiem. Savukārt transportlīdzeklis atbilstoši Ceļu satiksmes likumam (CSL) ir ierīce, kas pēc savas konstrukcijas paredzēta braukšanai pa ceļiem ar motora palīdzību vai bez motora. Vienlaikus CSN 261. punkts nosaka, ka 301. zīmes darbība neattiecas uz pasažieru sabiedriskajiem transportlīdzekļiem.

Operatīvais transportlīdzeklis CSL izpratnē ir mehāniskais transportlīdzeklis, kuram noteiktā kārtībā piešķirts operatīvā transportlīdzekļa statuss un kurš piedalās ceļu satiksmē ar iedegtu mirgojošu zilu vai zilu un sarkanu bākuguni un ieslēgtu speciālu skaņas signālu. Šā likuma 17. pants paredz, ka operatīvos transportlīdzekļus ir tiesības lietot juridiskajām personām, kuru sarakstu, kā arī operatīvo transportlīdzekļu izmantošanas kārtību nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 304 Noteikumi par operatīvajiem transportlīdzekļiem. Tāpat operatīvie transportlīdzekļi jāapzīmē un jāaprīko atbilstoši Latvijas Republikā obligāto standartu prasībām (LVS 63:2015 – Operatīvie transportlīdzekļi, krāsojums, aprīkojums).

CSN 29. punkts paredz, ka operatīvie transportlīdzekļi drīkst piedalīties ceļu satiksmē, tikai pildot neatliekamus dienesta uzdevumus, proti, lai:

  • glābtu cilvēka dzīvību, materiālās vērtības vai novērstu personai smagus veselības traucējumus un kaitējumu videi;
  • novērstu draudus sabiedriskajai drošībai un kārtībai (arī braucot uz noziedzīga nodarījuma (notikuma) vietu);
  • sekotu no operatīvā transportlīdzekļa bēgošai personai;
  • pārvadātu materiālās vērtības sevišķi lielos apmēros;
  • pavadītu citus transportlīdzekļus (kolonnas);
  • nodrošinātu aizsargājamās amatpersonas drošu un netraucētu pārvietošanos.

Savukārt CSN 30. punktā norādīts, ka šo noteikumu 29. punktā minētajos gadījumos operatīvo transportlīdzekļu vadītāji drīkst neievērot CSN prasības, izņemot prasības, kas tiek noteiktas ar satiksmes regulētāja signāliem. Vienlaikus operatīvā transportlīdzekļa vadītājam jādara viss iespējamais, lai tiktu garantēta ceļu satiksmes drošība. Minētās tiesības un pienākumi ir arī tiem transportlīdzekļu vadītājiem, kuru transportlīdzekļus pavada operatīvie transportlīdzekļi.

Kā skaidro Valsts policija, minētais attiecas arī uz 301. zīmi ar nosacījumu, ka operatīvajam transportlīdzeklim ir ieslēgtas bākugunis un skaņas signāls un netiek traucēta ceļu satiksmes drošība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas