E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15732
Lasīšanai: 3 minūtes
1
5
1
5

Vai drīkst audzēt kaņepes, lai iegūtu kanabidiolu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2018
Arturs

Latvijā kaņepes var audzēt šķiedras, sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem. Ņemot vērā, ka kanabidiols nav Latvijas aizliegto vielu sarakstā, vai drīkst audzēt kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa), lai iegūtu kanabidiolu (CBD)? Iegūšanai tiktu izmantots viss augs, pielietojot CO2 ekstrakciju.

Kaņepes tiktu audzētas atbilstoši likumam: saskaņā ar likuma “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” 6. pantu sējas kaņepes (Cannabis sativa L.) atļauts audzēt tikai atklātā laukā. Sējas kaņepes (Cannabis sativa L.) jebkuram ieguves veidam ir aizliegts audzēt telpās un segtajās platībās – siltumnīcās vai zem plēves. 

A
atbild:
22. novembrī, 2018
Zemkopības ministrija
Adris Bumbuls, Lauksaimniecības departamenta Lauksaimniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas eksperts

Saskaņā ar likuma “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” 6.panta otro daļu Latvijā šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa). Likums ļauj sējas kaņepes audzēt iepriekš minētajiem mērķiem – šķiedras, sēklu ieguvei un dārzkopībai, līdz ar to kaņepju audzēšana Latvijā kanabidiola (CBD) ieguvei nav atļauta. Ir plānots vērsties Veselības ministrijā ar ierosinājumu precizēt likumu, nosakot, ka ir atļauts audzēt sējas kaņepes, nenosakot to tālāko izmantošanas mērķi.

Pašlaik ir arī neskaidrības ar kanabidiola (CBD) izmantošanu pārtikā. Informācijai Pārtikas un veterinārā dienesta sniegtais skaidrojums par kanabidiola izmantošanu pārtikā:

Neraugoties uz to, ka kanabidiols (CBD) nav ietverts kontrolējamo narkotisko vielu sarakstā un arī Eiropas Savienībā produkti, kuru sastāvā ir šī viela, ir pieejami, tomēr šīs vielas izmantošana Eiropas Savienībā pārtikā nav atļauta.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2005. gada 8. novembra noteikumiem Nr. 847 “Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem” atsevišķi no kaņepēm iegūti produkti ir iekļauti Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā. Tie ir kanabiss, kanabisa sveķi, eļļa, ekstrakti un tinktūras, kā arī no kanabinola atvasināti savienojumi (izņemot kanabidiolu – CBD).

Kanabidiols (CBD) ES ir neatļauta jaunā pārtika (nonauthorised novel food) un ir uzskatāms par neatļautu jaunās pārtikas sastāvdaļu, kurai pirms tās izmantošanas uzsākšanas pārtikas produktos ir nepieciešams riska novērtējums.

Jaunās pārtikas sastāvdaļu, kuru uzskata par neatzītu (CBD), nav atļauts ievest Eiropas Savienībā, tostarp Latvijā.

Sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa) sēklas un no tām iegūtos produktus, piemēram, eļļu, sviestu, Eiropas Savienībā ir atļauts ievest.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas