E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15729
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Izdevumi saimnieciskās darbības nodrošināšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2018
Natālija Ābola

Esmu pašnodarbināta persona, apsaimniekoju māju, kurā dzīvoju. Savu dzīvokli izmantoju kā biroju: izmantoju datoru, printeri, WiFi, organizēju mājas biedrības valdes sapulces, pieņemu dzīvokļu īpašniekus ar viņu iesniegumiem. Vai dzīvokļa komunālo pakalpojumu rēķinu var uzskatīt par pašnodarbinātas personas izdevumiem?

A
atbild:
23. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uz saimnieciskās darbības izdevumiem ir attiecināmi tikai tie izdevumi, kas nepieciešami saimnieciskās darbības nodrošināšanai un kuri ir pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts: ja maksātājs saimnieciskās darbības veikšanai izmanto telpas vai mantu, kura tiek izmantota arī tā personīgajam patēriņam, saimnieciskās darbības izmaksās var ieskaitīt tikai to ar šo telpas vai mantas izmantošanu saistīto izdevumu daļu, kas attiecas uz saimniecisko darbību, ja iespējams objektīvi noteikt šādu proporciju un to dokumentāri pamatot. Ja minēto proporciju nevar objektīvi noteikt un dokumentāri pamatot, maksātājs saimnieciskās darbības izdevumos iekļauj 70 procentus no attiecīgajiem saimnieciskās darbības izdevumiem.

Nosakot taksācijas gada apliekamo ienākumu, ņem vērā tikai izdevumus, kas pamatojas uz maksātāja faktiskajiem izdevumiem.

Kā pierādāma nekustamā īpašuma izmantošana saimnieciskajā darbībā un vai Jūsu situācijā maksājumus var iekļaut saimnieciskās darbības izdevumos, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Informatīvais tālrunis 67120000. Kontaktinformācija VID mājaslapas www.vid.gov.lv sadaļā Kontakti.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas