E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15724
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Piedzinējam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2018
Baiba

Labdien! Pie ZTI atrodas lieta par uzturlīdzekļu piedziņu jau vairāk nekā 10 gadus. Visus šos gadus saņemu naudu no UGF, bet no ZTI nav pilnīgi nekādas reakcijas. Sakarā ar uzturlīdzekļu apmēra palielināšanos parāds man vairs neaug, tikai pret UGF, bet pa šiem gadiem uzkrājies parāds man (UGF maksāja mazāk, nekā norādīts tiesas spriedumā). Vai par šo parādu varu iesniegt atsevišķu prasību, jo, ja vispār kaut kas tiek maksāts no parādnieka, tad saprotu, ka viss aiziet ZTI un valstij? Vai ZTI var vērst piedziņu uz parādnieka jaunās sievas īpašumiem, ja, lai izvairītos no piedziņas, viss tiek reģistrēts uz viņas vārda, bet pats parādnieks vai nu nestrādā, vai saņem naudu aploksnē? Paldies!

A
atbild:
27. novembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Tiesu izpildītājs var uzsākt tiesas sprieduma piespiedu izpildes darbības uz tiesas izdota izpildes dokumenta un piedzinēja rakstveida pieteikuma pamata. Ja bērna māte saņem uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, tas nozīmē, ka konkrētajā zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā esošajā izpildu lietā ir divi piedzinēji – Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija par tās izmaksātajiem uzturlīdzekļiem un bērna māte – par uzturlīdzekļu parāda, kas izveidojies, līdz tika uzsākta valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksa, piedziņu.  Katrs no piedzinējiem piedzen viņam pienākošos naudas līdzekļus no parādnieka.

Civilprocesa likuma 567. panta pirmā daļa paredz, ka piedzinējs, iesniedzot izpildu dokumentu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, norāda piespiedu izpildes līdzekli.

Ja piedzinējs ir norādījis visus iespējamos piespiedu izpildes līdzekļus (piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo mantu, piedziņas vēršana uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām kā darba samaksa, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs, piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu), zvērinātam tiesu izpildītājam ir pienākums pārbaudīt, vai parādniekam pieder kustamā manta, naudas līdzekļi, nekustamais īpašums.

Piedzinējs var norādīt vienu no piemērojamiem piespiedu izpildes līdzekļiem vai visus no tiem (pilns piespiedu izpildes līdzekļu uzskaitījums ir pieejams Civilprocesa likuma 557. pantā). Ja piedzinējs pieteikumā nebūs norādījis, ka zvērināts tiesu izpildītājs, piemēram, var vērst piedziņu uz nekustamo īpašumu, šādā gadījumā zvērināts tiesu izpildītājs nebūs tiesīgs to darīt.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 570. panta pirmo daļu tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz laulāto kopmantu. Vienlaikus Civillikuma 89. pants nosaka, ka katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu. Ja īpašums ir parādnieka laulātās atsevišķa manta, tad tiesu izpildītājs uz to piedziņu vērst nedrīkst.

Ņemot vērā jautājumā izklāstīto situāciju, kas liecina, ka parādniekam nav oficiālu ienākumu un īpašuma, visticamāk, parāda piedziņa līdz šim nav bijusi iespējama. Uzturlīdzekļu parādam nav noilguma, tas nozīmē, ka zvērināts tiesu izpildītājs to piedzīs, tiklīdz tas būs iespējams, arī tad, ja parādnieks saņems vecuma pensiju, mantojumu. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka Jums kā piedzinējam ir tiesības vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja, kura lietvedībā atrodas izpildu lieta, lai iepazītos ar izpildu lietas dokumentiem un noskaidrotu neskaidros jautājumus par konkrētā parāda piedziņas gaitu. To paredz Ministru kabineta noteikumu Nr. 202 Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedību V nodaļa.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas