E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15723
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
14
1
14

Darba ņēmējs vienlaikus var būt arī pašnodarbinātais

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2018
Laine

Labdien! Vai es varu atsevišķi reģistrēties kā pašnodarbināta persona (savu mazo sirdslietu realizēt un pārdot “Facebook” lapā), ja esmu paralēli darba ņēmējs citur oficiāli? Un vai tas kaut ko maina? Nodokļu maksājumos utt.

A
atbild:
20. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmējs vienlaikus var būt arī pašnodarbinātais, no savas saimnieciskās darbības pats maksājot nodokļus, tajā skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme kopš šā gada atkarīga no gada ienākuma apmēra. Gada kopējiem ienākumam līdz 20 004 eiro tiek piemērota 20% IIN likme; gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 55 000 eiro, tiek piemērota 23% IIN likme; gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 55 000 eiro, tiek piemērota 31,4% IIN likme.

Pašnodarbinātais veic obligātās iemaksas par to pārskata ceturksni, kurā vismaz vienu mēnesi ienākumi no saimnieciskās darbības nav mazāki par 430 eiro. Obligātās iemaksas (vispārējā likme 32,15%) veic no summas, kas nav mazāka par 430 eiro.

Ja ienākumi nesasniedz 430 eiro mēnesī, no ienākuma jāveic 5% iemaksas pensijas apdrošināšanai.

Saimnieciskās darbības veicējam (pašnodarbinātajam) sekojošajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam jāiesniedz iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācija.

Saimnieciskās darbības veicējiem Valsts ieņēmumu dienests rīko bezmaksas seminārus. Informāciju par to laiku un vietu var atrast VID mājaslapā “vid.gov.lv”.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas