E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15722
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

“Soda aile” rēķinā nav jāiekļauj

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2018
Jānis

Labvakar! Dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē tika apstiprināts lēmums: dzīvokļiem, no kuriem nav savlaicīgi saņemti ūdens skaitītāju rādījumi attiecīgā mēneša pēdējā dienā, attiecīgajā mēnesī tiek pieskaitīti apmaksai viens m³ aukstā un viens m³ karstā ūdens, nemainot fiksētos dzīvokļa ūdens skaitītāju rādījumus (t.i., apsaimniekotājs rēķinā norāda, ka kopš pēdējā iesniegtā skaitītāja rādījuma tas nav mainījies un patērētā ūdens daudzums par apmaksas periodu ir “0”, un tajā pašā rēķinā norāda, ka jāmaksā par “patērēto” ūdeni). Vai drīkst rēķinā par apsaimniekošanu šo soda naudu iekļaut kā par patērēto ūdens daudzumu, vai tomēr rēķinā ir jāiekļauj atsevišķa pozīcija – sods par rādījumu neiesniegšanu?

A
atbild:
20. decembrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš komentē: “Ja dzīvokļu īpašnieki šādu lēmumu par ūdens patēriņa uzrēķinu ir pieņēmuši, tas konkrētajā mājā ir likums. Bet šāds lēmums pārvaldniekam rada papildu slodzi un, manuprāt, nav labākais veids, kā cīnīties pret to, ka dzīvokļu īpašnieki savlaikus neiesniedz individuālo ūdens patēriņa skaitītāju rādījumus. Ja izvēlas šādu ceļu, tad arī parādās jautājumi par maksājamo summu definēšanu rēķinos; pārvaldniekam jāizlemj, kā to pareizāk darīt.

Rēķinos tiešām nevar ierakstīt individuālo patēriņu, jo par to nav iesniegti dati, bet dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē nolemto ūdens patēriņa papildu tilpumu pieskaita pie koplietošanas patēriņa. Nākamajā mēnesī dzīvokļa īpašnieks nodod skaitītāja rādījumus, un tad viņam iznāk nomaksāt par diviem mēnešiem.”

V. Peipiņš norāda – tā kā teorētiskā, Ministru kabineta noteikumos norādītā ūdens patēriņa norma diennaktī ir 0,25 m3 uz cilvēku, kas mēnesī ir 7,25 m3, tad šāds soda mērs vairāk vērtējams kā simbolisks un minētajā gadījumā dzīvokļu īpašnieku nolemtās sankcijas izskatās galvenokārt vērstas uz lemšanu, bet ne rezultātu.

“Jā, sodīt var, bet pārvaldniekam dzīvokļu īpašniekiem ir jāstāsta par maksājumu kārtošanas un informācijas nodošanas disciplīnu, jāizskaidro, ka papildu maksājums radies tādēļ, ka noteiktajā termiņā nav nodoti ūdens patēriņa skaitītāja rādījumi.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas