E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15720
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Bērna bioloģiskais tēvs paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt divu gadu laikā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2018
Edgars

Labdien! Man bija kopdzīve ar sievieti, kas oficiāli ir cita vīrieša sieva. Šīs kopdzīves laikā ir dzimis bērniņš, kas “pēc papīriem” ir šīs sievietes oficiālā vīra bērns. Mūsu kopdzīve šobrīd ir pajukusi, bet ir iesniegti dokumenti tiesā par paternitātes noteikšanu. Vienreiz tiesu atcēla, jo oficiālais vīrs nebija ieradies, otrreiz pārlika pēc viņa lūguma, bet šobrīd bērna mamma draud braukt uz citu valsti dzīvot, līdzi ņemot arī bērnu. Vai viņai ir tiesības bērnu izvest, un kā tālāk risināt jautājumu par paternitāti (šobrīd esmu situācijā, ka savam bērnam pēc dokumentiem esmu svešs cilvēks)? Vai var vienpersoniski izbeigt lietu, kas iesniegta tiesā?

A
atbild:
22. novembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Visticamāk, tiesā ir iesniegta prasība par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu, kas, iespējams, ir apvienota ar prasību par paternitātes noteikšanu. Tomēr no situācijas izklāsta nav saprotams, kura no iesaistītajām personām ir cēlusi prasību.

Personu loks, kas ir tiesīgs apstrīdēt paternitātes pieņēmumu, ir noteikts Civillikuma 149. pantā. Attiecīgi šajā situācijā paternitātes pieņēmumu, ievērojot Civilprocesa likuma 246. panta noteikumus, ir tiesīgs apstrīdēt:

  • bērna mātes vīrs divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa;
  • bērna māte – divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti;
  • persona, kura sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu, divu gadu laikā no bērna piedzimšanas, ja bērna māte ir mirusi dzemdībās vai bērna māte un bērna mātes vīrs dzīvo šķirti vismaz 306 dienas pirms bērna piedzimšanas (izņemot gadījumus, ja bērns ieņemts noziedzīga nodarījuma pret tikumību un dzimumneaizskaramību rezultātā).

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 74. panta trešās daļas 1. punktu prasītājs ir tiesīgs pilnīgi vai daļēji atteikties no prasības. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 164. pantu atteikties no prasības iespējams, iekams lietas izskatīšana pēc būtības nav pabeigta. 

Bērna mātei ir tiesības doties kopā ar bērnu uz dzīvi citā valstī. Šādā gadījumā ir nepieciešama bērna tēva, proti, dzimšanas apliecībā ierakstītās personas piekrišana, ka bērna dzīvesvieta turpmāk būs ārvalstī. Šajā situācijā Jums patiešām nav nekādu tiesību attiecībā uz šo bērnu. Taču, lai atbildētu uz jautājumu, ko šobrīd iespējams darīt, aicinām nekavēties un konsultēties ar zvērinātu advokātu, kurš, iepazinies ar konkrētās lietas apstākļiem, varēs ieteikt, kādas ir Jūsu iespējas šajā situācijā. Tas atkarīgs no dažādiem apstākļiem, piemēram, bērna vecuma. Vēršam uzmanību, ka šāda rakstura strīdu risināšanai, lai aizsargātu bērna intereses, likumā ir noteikti stingri termiņi.

Plašāk par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanas problemātiku varat lasīt LV portāla skaidrojumā Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – svarīgs divu gadu termiņš.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas