E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15715
Lasīšanai: 2 minūtes

Nakts darba apmaksas kārtība

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2018
Edvards

Labdien! Esmu kravas auto šoferis. Darba devējs maksā par reisu bruto 60 EUR. Reisa ilgums kopā ar braukšanu un kraušanos apmēram 9–11 stundas. Izbraucu plkst. 3–4 naktī. Mēnesī sanāk kādi 5–6 reisi, pārējās dienas ir brīvas. Vai darba devējam ir jāpiemaksā par nakts stundām, un kādā veidā darba devējam ir jāaprēķina man atvaļinājuma nauda? Iepriekš pateicos!

A
atbild:
20. decembrī, 2018
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darbiniekam, kas strādā nakts laikā, ir tiesības saņemt piemaksu par nakts darbu saskaņā ar Darba likuma 67. pantu, kas nosaka: “Darbinieks, kas veic nakts darbu, saņem piemaksu ne mazāk kā 50 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – piemaksu ne mazāk kā 50 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.”

Saskaņā ar Darba likuma 138. panta pirmo daļu nakts darbs ir ikviens darbs, ko veic nakts laikā vairāk nekā divas stundas. Ar nakts laiku saprotams laikposms no pulksten 22 līdz 6.

Atvaļinājuma naudu aprēķina Darba likuma 75. pantā noteiktajā kārtībā. Minētā panta astotā daļa nosaka, ka par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Atvaļinājumu ikvienam piešķir četru kalendāra nedēļu apmērā, un par šo laiku izmaksā vidējo izpeļņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 91 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas