E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15714
Lasīšanai: 4 minūtes
2
16
2
16

Vai drīkst slepeni ierakstīt sarunu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2018
Līga

Labdien! Ir radusies sarežģīta situācija bērnudārzā. Manam bērnam tika nodarīts kaitējums, uzrakstīju iesniegumu bērnudārza vadītājai, izklāstot detaļas, un rezultātā man tika atsūtīts uzaicinājums ierasties visu pārrunāt klātienē, kā arī vēstulē tika ierakstīts, ka atbilstoši tādam un tādam punktam esmu pārkāpusi līgumu. Pārskatīju līgumu neskaitāmas reizes – nosauktā punkta tajā nav. Tas, ko vēlos noskaidrot, ir – vai man ir tiesības, aizejot uz šīm pārrunām ar vadītāju, ierakstīt notiekošo sarunu?

A
atbild:
11. decembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Uz Jūsu jautājumu nav vienkāršas atbildes.  Šajā gadījumā svarīgs elements ir mērķis, kādam plānots sarunas ierakstu izmantot. 

Lai personu datu, tai skaitā sarunas ieraksta, apstrāde būtu likumīga, atbilstoši Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. panta 1. punktam ir nepieciešams vismaz viens no tajā minētajiem tiesiskajiem pamatojumiem:

  • [datu subjekta] piekrišana;
  • līguma izpilde;
  • juridisks pienākums;
  • sabiedrības intereses;
  • vitālo interešu aizsardzība;
  • leģitīmo interešu ievērošana (ko katrs no tiem nozīmē, sīkāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā Personas datu apstrādes principi).

Vienlaikus jāuzsver, ka Vispārīgās datu aizsardzības regulas noteikumus nepiemēro tādai personas datu apstrādei, kuru fiziska persona veic tikai personiskām vai mājsaimniecības vajadzībām, ar nosacījumu, ka tā nav saistīta ar profesionālu vai komerciālu darbību (regulas 2. panta otrā punkta “c” apakšpunkts). Ja sarunas ierakstu nav domāts izpaust kādam citam, tad to drīkst veikt.

Savukārt, ja ieraksta mērķis ir pierādījumu iegūšana, lai tos izpaustu, piemēram, civilprocesā tiesvedībā, šāda personas datu apstrāde jau pārsniedz noteiktā izņēmuma, kas pieļauj personas datu apstrādi personiskām vai mājsaimnieciskām vajadzībām, robežas, līdz ar to ir nepieciešams vismaz viens no sešiem iepriekš minētajiem tiesiskajiem pamatojumiem.   

Saskaņā ar regulas noteikumiem, veicot datu apstrādi – sarunas ierakstu, datu subjekts (šajā gadījumā persona, kuras saruna tiek ierakstīta), ir jāinformē par to, ka viņas dati tiek apstrādāti un kādam nolūkam tas tiek darīts (regulas 13. panta pirmais punkts). Vienlaikus Vispārīgā datu aizsardzības regula paredz izņēmumu, ka datu subjektu var neinformēt, ja informēšana varētu neļaut vai būtiski traucēt sasniegt apstrādes mērķus, piemēram, ja persona, zinot, ka saruna tiek ierakstīta, varētu uzvesties citādi un pierādījumi varētu netikt iegūti.

Tomēr šī norma ir izņēmuma norma, līdz ar to ieraksta veicējam atbildīgi un rūpīgi jāizvērtē konkrētā situācija – vai šāda slēptas datu apstrādes veikšana ir tiešām nepieciešana un adekvāta. Izvērtējot nepieciešamību un adekvātumu, vērā būtu jāņem virkne apstākļu, piemēram, vai iespējamais pārkāpums, kas tiktu atklāts, ir būtisks (piemēram, noziedzīgs nodarījums), vai ieraksts tiks veikts tikai tik ilgi, lai varētu iegūt pierādījumus attiecīgai darbībai, vai persona nevarētu ieraksta laikā izpaust citu tai ļoti sensitīvu informāciju (piemēram, veselības datus), kurai nav saistības ar pierādījumiem, kāds ir datu subjekta statuss – vai tās nav personas, kuras varētu neapzināties savas rīcības sekas (piemēram, bērni) u. c.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas