E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15690
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Parādu piedziņas izdevumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2018
Atis

Sveiki! Biju galvotājs “Bigbank”, kredīta ņēmējs nemaksāja kredītu, kredīts nonāca “Inkasso”, vienojos par grafiku, maksāju. 2017. gada septembrī vienojos ar “Bigbank”, ka nomaksāšu kredītu visu uzreiz, nomaksāju, noziņoju “Inkasso”. “Bigbank” atsūtīja man ziņu, ka līgums slēgts. Pēc gada man zvana no “Inkasso” un saka, ka esmu parādā 16,98 eiro sakarā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 61. Vai viņiem ir tiesības tā darīt? Kāpēc uzreiz nevarēja pateikt, bet saka to tikai pēc gada?

A
atbild:
14. novembrī, 2018

Ministru kabineta noteikumi Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi” nosaka, ka parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir tiesības papildus pieprasīt izdevumus, kas minēti šo noteikumu 2. pantā.

Tādējādi parādu piedzinējam ir likumīgas tiesības šādus (pamatotus) izdevumus pieprasīt.

Attiecībā uz termiņiem: saskaņā ar Komerclikuma 406. pantu noilgums prasījumiem, kas izriet no komercdarbības, ir trīs gadi. Tas nozīmē, ka Jūsu gadījumā normatīvo aktu prasības nav pārkāptas.

Bez šaubām, ir jāvērtē, kādi dokumenti tika parakstīti saistību izpildes brīdī. Parasti savstarpējo norēķinu stāvokli (saistību un visu prasījumu izpildi) fiksē aktā par savstarpējo norēķinu salīdzināšanu. Šādā gadījumā pēc šāda akta parakstīšanas papildu izdevumu piedziņa nav tiesiska. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas