E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15687
Lasīšanai: 3 minūtes

Bezdarbnieka pabalsts pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2018
Dana

Labdien! Jautājums par bezdarbnieka pabalstu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma līdz 1,5 gadiem. Es plānoju stāties bezdarbniekos uzreiz pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Gribētu pajautāt, vai es pareizi sapratu izlasīto informāciju VSAA mājaslapā. Tur bija teikts: ja pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas esmu kopusi bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņēmusi bērna kopšanas pabalstu, tad piešķirtais bezdarbnieka pabalsts ir 60% no valstī noteiktā sociālā nodrošinājuma pabalsta divkārša apmēra (pašlaik tie ir 76,84 eiro mēnesī par pirmajiem trijiem mēnešiem (valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts 64,03 eiro x 2 x 60% = 76,84 eiro), pēc tam bezdarbnieka pabalsta apmērs samazinās utt. Tad jau es varēšu saņemt tikai 76,84 eiro un man nerēķinās klāt vidējo algu par 12 mēnešiem (atkāpjoties)?

A
atbild:
21. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu piešķir, aprēķina un izmaksā saskaņā likumu “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” un Ministru kabineta 2008. gada 21. oktobra noteikumiem Nr. 866 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”.

Ja persona 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, atradusies bērna kopšanas atvaļinājumā, atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, nav bijusi nodarbināta un darba ņēmējam un darba devējam iemaksas bezdarba gadījumam šajā periodā nebija jāveic, pabalsta aprēķināšanai tiek piemērota likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 8. panta sestā daļa, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 mēnešiem, “atkāpjoties” līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai.

Informāciju par savām tiesībām uz pabalstu un tā apmēru varat noskaidrot ikvienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas