E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15658
Lasīšanai: 5 minūtes
6
6

Kur vērsties, ja ir šaubas par ārstniecības kvalitāti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2018
Laura

Labdien! Šī gada septembra beigās iestājos A slimnīcas uzņemšanā 11. grūtniecības nedēļā ar sūdzībām par asiņošanu. Daktere konstatēja, ka grūtniecība ir apstājusies, un nosūtīja mani mājās. To viņa nedrīkstēja darīt, jo mani vajadzēt likt nodaļā uz tīrīšanu. Rezultātā pēc vienas dienas es iestājos A slimnīcā vēlreiz ar dzīvībai bīstamu asiņošanu. Rezultātā nedēļu pavadīju slimnīcā un vēl mēnesi mājas režīmā, jo bija apgrūtinātas darba spējas lielā asins zuduma dēļ. 

Negribu sūdzēties, jo ticu, ka visi ir cilvēki un var kļūdīties, bet gribētu noskaidrot: vai ir iespējams kaut kādā veidā nodot šai dakterei lūgumu turpmāk rūpīgāk izturēties pret saviem pacientiem, jo šādas ārstu kļūdas var kādam maksāt dzīvību?

Paldies jau iepriekš! (teksts aizklāts fiziskās personas datu aizsardzības nolūkā)

A
atbild:
28. novembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Ir vairākas iespējas.

Ja vēlaties, lai šis konkrētais gadījums tiktu izvērtēts ārstniecības iestādes ietvaros, lai varētu konstatēt iespējamos trūkumus ārstniecības procesa organizācijā un tos uzlabot, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca aicina aprakstīt savu pieredzi, norādot savus personas datus, datumu, kad nonācāt slimnīcā, kā arī iespējami sīkāk aprakstīt notikušo un nosūtīt elektroniski uz e-pasta adresi aslimnica@aslimnica.lv vai pa pastu – Rīga, Hipokrāta iela 2, LV-1038.

“Jebkurā gadījumā Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca aicina pacientus situācijās, kad ir radušās domstarpības ar slimnīcas personālu vai par saņemtajiem pakalpojumiem, neaiziet no ārstniecības iestādes, pirms šī situācija netiek pārrunāta ar slimnīcas vadību. Vērsties var gan pie nodaļas vadītāja, gan pie konkrētā stacionāra galvenā ārsta, kā arī meklēt atbalstu slimnīcas administrācijā,” LV portālam norādīja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Savukārt, ja Jums radušās šaubas par ārstniecības iestādes vai ārsta darba kvalitāti (piemēram, aizdomas par nepareizu vai nekvalitatīvi veiktu izmeklēšanu vai ārstēšanu), jāvēršas Veselības inspekcijā ar iesniegumu.

Iesniegumā Veselības inspekcijai jānorāda: iesniedzēja vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese, ārstniecības iestāde un ārstēšanās laiks, kontaktinformācija (e-pasts vai tālrunis). Iesniegumam jāpievieno visa Jūsu rīcībā esošā dokumentācija, kas varētu būt noderīga lietas izskatīšanā.

Šādā gadījumā uz iesnieguma, sūdzības vai priekšlikuma jābūt iesniedzēja parakstam.

Iesniegumu var iesniegt personīgi, nosūtīt pa pastu (Klijānu iela 7, Rīga, LV-1012) vai elektroniski, izmantojot e-pakalpojumu Elektronisks iesniegums Veselības inspekcijai.

Visu ekspertīzei nepieciešamo medicīnisko dokumentāciju no ārstniecības iestādēm pieprasīs Veselības inspekcija. 

Sīkāku informāciju iespējams iegūt, zvanot pa tālruni 67081600 vai ierodoties Veselības inspekcijā. Inspekcijas darba laiks: katru darba dienu no plkst. 8.30 līdz 12.30 un no 13.00 līdz 17.00.

Savukārt, ja uzskatāt, ka veselībai ir nodarīts kaitējums, kas radījis arī materiālus zaudējumus, Jums ir tiesības vērsties Ārstniecības riska fondā ar atlīdzības prasījuma iesniegumu. Šādā gadījumā Veselības inspekcija veiks ekspertīzi, sagatavos atzinumu un noteiks kaitējuma apmēru procentos, kā arī vērtēs ārstniecības izdevumu saistību ar pacientam nodarītā kaitējuma seku mazināšanu vai novēršanu. Lai pacients pieprasītu atlīdzību no Ārstniecības riska fonda, viņam ar iesniegumu jāvēršas Nacionālajā veselības dienestā, Cēsu ielā 31, k-3, 6. ieeja, 3. stāvs, LV-1012. Iesniegumu var iesniegt klātienē, nosūtīt pa pastu vai iesniegt elektroniski (nvd@vmnvd.gov.lv), ja tas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un ja nav pievienoti dokumenti, kuriem obligāti iesniedzami vai uzrādāmi dokumentu oriģināli. Plašāka informācija Nacionālā veselības dienesta mājaslapas sadaļā Iesniegums Ārstniecības riska fondam.

Konkrētā ārsta profesionālo darbību iespējams izvērtēt arī Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijā. Šai nolūkā Jums jāvēršas asociācijā ar iesniegumu, kurā aprakstīts notikušais. Kontaktinformācija pieejama asociācijas mājaslapā http://www.ginasoc.lv.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas