E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15656
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļa atvieglojums par apgādājamo

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2018
Inga

Vai bērna vecākam pienākas nodokļu atvieglojumi par bērniem, ja viņš maksā uzturlīdzekļus piespiedu kārtā, piedzenot tos caur tiesu izpildītāju, kam par pamatu ir tiesas spriedums?

P.S. 2015. gada novembrī tika veikti grozījumi, ka ar 2016. gada janvāri stājas spēkā likums, ka šādam cilvēkam nodokļu atvieglojumi nepienākas. Taču VID šos grozījumus neņem vērā.

https://lvportals.lv/skaidrojumi/276170-iedzivotaju-ienakuma-nodokla-izmainas-2016-gada-attaisnotie-izdevumi-atvieglojumi-neapliekamais-minimums-2016

Kā rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
13. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Viens no vecākiem nevar vienpersoniski izlemt, kuram abu bērns būs ierakstīts algas nodokļa grāmatiņā. Par to abiem vecākiem jāvienojas. Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka izņēmumus, kad tiesības uz nodokļa atvieglojumu ir vienam vecākam, un rīcību situācijā, ja par to ir domstarpības.

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmās daļas 1. punkta “a” apakšpunktu nodokļa maksātājam paredzēti atvieglojumi par katras šajā punktā minētās personas uzturēšanu (tajā skaitā nepilngadīgu bērnu).

Atvieglojums par nepilngadīga bērna uzturēšanu ir piemērojams vienam no vecākiem.

Saskaņā ar Civillikuma 178. panta otro daļu, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Civillikuma 178. panta trešajā daļā noteikts, ka jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta 3.1 daļā ir noteikts, ka atvieglojumu par tāda nepilngadīga bērna uzturēšanu, par kuru tiek veiktas uzturlīdzekļu izmaksas no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izmaksā uzturlīdzekļus par šo bērnu.

Ja uzturlīdzekļus maksā bērna tēvs, nevis tos saņemat no Uzturlīdzekļu garantijas fonda, šī norma uz Jūsu situāciju neattiecas.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta 3.2 daļā noteikts, ka atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram uz vecāku vienošanās vai tiesas nolēmuma pamata ir nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Ja vecāki kopīgi īsteno aizgādību un savstarpēji nevar vienoties par to, kuram no viņiem pienākas atvieglojums par apgādībā esošu personu, atvieglojumu par apgādībā esošu personu piemēro tam nodokļu maksātājam – vecākam, kurš norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā.

Tātad nodokļa atvieglojumu par nepilngadīgiem bērniem Jums, bērnu mātei, var piemērot gadījumā:

  • ja par bērniem tiek maksāti uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda;
  • ja uz tiesas nolēmuma pamata ir nodibināta viena vecāka – Jūsu – atsevišķa aizgādība;
  • ja vienojaties ar bērnu tēvu, ka viņš neizmantos tiesības uz nodokļa atvieglojumiem par bērniem, bet Jūs piemērosiet nodokļa atvieglojumus.

Ja nevarat vienoties ar bērnu tēvu par atvieglojumiem par bērniem, jāvēršas bāriņtiesā.

Atvieglojumu par nepilngadīgajiem bērniem piemēros tam nodokļu maksātājam – vecākam, kurš būs norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā.

Kas attiecas uz Jūsu minētajiem likuma grozījumiem, tad ar tiem ir izslēgts 13. panta 1. daļas “h” apakšpunkts, kas līdz 2016. gadam paredzēja tiesības uz atvieglojumu par personu, kuras labā pēc tiesas sprieduma no nodokļu maksātāja tiek piedzīta uzturnauda (alimenti). Savukārt normas par atvieglojumu saistību ar uzturlīdzekļu piedziņu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, viena vecāka aizgādību un domstarpību risināšanu bāriņtiesā nav mainītas. Līdz ar to, kā jau teikts, nodokļa atvieglojuma tiesības nosaka atbilstoši regulējumam, kāds tagad ir spēkā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas