E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15655
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Par kapitāla nodokli, ja pārdots vienīgais īpašums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2018
Inese

Labdien! 2014. gadā iegādājos dzīvokli, kas bija mans vienīgais nekustamais īpašums, kurā arī deklarējos. 2016. gadā iegādājos zemi, bet 2017. gadā zemesgrāmatā reģistrēju uz tās jaunbūvi. 10 mēnešus vēlāk, 2018. gadā, pārdevu savu dzīvokli. Visu iegūto naudu ieguldīju mājas būvniecībā. Māju plānoju nodot ekspluatācijā 2019. gadā jeb 12 mēnešu laikā pēc dzīvokļa pārdošanas. Vai peļņa no dzīvokļa pārdošanas ir uzskatāma par kapitāla pieaugumu?

IIN likumā ir minēti izņēmumi, kad var nemaksāt kapitāla pieauguma nodokli, proti, 9. panta 1. punkta 34.2 punktā nav minēts termiņš ieguldījumam funkcionāli līdzvērtīgā īpašumā pirms vienīgā nekustamā īpašuma pārdošanas, taču nepārprotami ir pateikts, ka šādam ieguldījumam jāseko 12 mēnešu laikā pēc vienīgā nekustamā īpašuma pārdošanas, līdz ar to secinu, ka man neveidojas ar nodokli apliekams ienākums. Turklāt par funkcionāli līdzvērtīgu īpašumu es uzskatu zemi kopā ar jaunbūvi, jo vienu pašu zemi nevar lietot tāpat kā dzīvokli. Paldies!

A
atbild:
14. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēts nodokļa atbrīvojums ienākumam no kapitāla pieauguma, ja pārdod vienīgo īpašumu un to iegulda funkcionāli līdzīgā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc vienīgā īpašuma pārdošanas.

Par nekustamā īpašuma aizstāšanu ar funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iespējams pārliecināties pēc zemesgrāmatas datiem. Savukārt nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma ieguldīšanu funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā apliecina iegādātā nekustamā īpašuma iegādes dokumentos norādītā vērtība.

Šī likuma norma ir labvēlīga iedzīvotājiem, kuriem ir viens īpašums, un ir domāta situācijām, kādas var rasties, pārdodot vienīgo īpašumu un iegādājoties vietā citu.

Nodokli piemēro VID, pamatojoties uz situāciju apliecinošiem konkrētiem dokumentiem, kas pierāda arī konkrētus datumus darījumos.

Ja Jūs interesē sava individuālā situācija, vai būs nodokļa atbrīvojums, jāvēršas VID ar īpašuma iegādes un atsavināšanas, kā arī citiem dokumentiem, lai saņemtu atbildi, vai konkrēti Jūsu gadījumā var tikt piemērots likuma 9. panta pirmās daļa 34.2 punkts – ar nodokli netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Valsts ieņēmumu dienestā var pieteikties arī padziļinātai konsultācijai. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas