E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15651
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesas lēmums par izsoles akta apstiprināšanu un maksājumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2018
Vasilijs

Esmu izsolē iegādājies nekustamo īpašumu. Vēl neesmu saņēmis ne zemesgrāmatu, ne izpildu rakstu par ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā. Man jau var sūtīt rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem, nekustamā īpašuma nodokli? Kā arī apsaimniekotājs spiež nomainīt skaitītājus, draudot pieprasīt maksāt soda naudu. Taču es fiziski nevaru iekļūt nekustamajā īpašumā. 

A
atbild:
07. decembrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā LV portālam skaidrojis zvērināts advokāts Jānis Lapsa, izsolē iegādāta dzīvokļa īpašniekam jāsāk veikt komunālos maksājumus no brīža, kad stājas spēkā tiesas lēmums par izsoles akta apstiprināšanu.

Par to, kā procesuāli notiek ievešana valdījumā, detalizētu informāciju varat iegūt LV portāla skaidrojumā “Jaunā īpašnieka ievešana nekustamā īpašuma valdījumā”, bet problēmas, kas ar to saistītas, izgaismotas intervijā ar J. Lapsu “Dzīvojamās telpas iegūšana valdījumā: problēmas un risinājumi”.

Arī Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš uzsver – minētā situācija, nenoliedzami, ir sarežģīta, un, viņaprāt, pašreizējais tiesiskais regulējums nav pietiekami precīzs, lai atrisinātu problēmas, kas saistītas ar jaunā īpašnieka ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā. “Var būt, ka reģistrācija zemesgrāmatā notiks pavisam drīz, bet ievešana valdījumā var aizkavēties. Ir bijuši gadījumi, ka valdījumā ieved tikai pēc gada. Ja jaunais īpašnieks savā īpašumā nevar iekļūt, viņam rodas zaudējumi. Risinājums var būt regresa prasība tiesā par šo zaudējumu piedzīšanu no personas, kas neatbrīvo nekustamo īpašumu. Taču var gadīties, ka nebūs, ko piedzīt, ja dzīvoklis nonācis izsolē parādu dēļ. Diemžēl tiesvedība ir ilgstoša un var vilkties pat divus trīs gadus. Pērkot nekustamo īpašumu izsolē, risku iespējamība allaž ir lielāka, un diemžēl ar to ir jārēķinās. Jebkurā gadījumā šeit būtu nepieciešama kvalificēta jurista palīdzība, un it īpaši svarīgi ir aktīvi sadarboties ar tiesu izpildītāju.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas