E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15640
Lasīšanai: 2 minūtes

Kļūdu labošana lēmumā par administratīvo pārkāpumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2018
Laura

Vai Valsts policija (ceļu policija) var sastādīt divus administratīvos protokolus par vienu ceļu satiksmes negadījumu, vienu protokolu noformējot dienā, kad notika negadījums, otru – dienu pēc negadījuma, jo policists pirmajā protokolā ir aizmirsis ierakstīt pārkāptos pantus, tādēļ tiek sastādīts otrs protokols nākamajā dienā pēc negadījuma?

A
atbild:
21. decembrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 278.1 pants nosaka prettiesisku lēmumu atcelšanu un kļūdu labošanu. Proti, ja administratīvā pārkāpuma lietā pieņemtais institūcijas (amatpersonas) lēmums ir prettiesisks, augstāka iestāde pēc savas iniciatīvas var pieņemt šā kodeksa 287. panta pirmās daļas 2. vai 3. punktā paredzēto lēmumu.

Saskaņā ar LAPK 238.1 pantu augstāka iestāde ir tās iestādes augstāka amatpersona, kuras kompetencē ir administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšana. Savukārt institūcijas (amatpersonas) lēmumu nevar atcelt, ja tas ir izpildīts.

Minētā 278.1 panta trešā daļa paredz, ka institūcija (amatpersona), kura pieņēmusi lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā, pēc savas iniciatīvas vai pēc administratīvā pārkāpuma lietas dalībnieka lūguma var izlabot lēmumā pārrakstīšanās vai matemātiskā aprēķina kļūdas, ja tas nemaina lēmuma būtību.

No jautājuma grūti saprast, kas īsti domāts ar diviem protokoliem, proti, nevar būt tāda situācija, ka vienā dienā sagatavo vienu protokolu, bet nākamajā par to pašu pārkāpumu noformē vēl vienu. Drīzāk tie ir bijuši labojumi lēmumā, kas nemaina izdarītā pārkāpuma būtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas