E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15625
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Kā panākt, lai arī māte gādātu uzturlīdzekļus bērnu uzturam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2018
Amanda

Labdien! Lūk, situācija: pēc šķiršanās māte audzina divus bērnus, tēvs visu laiku ir maksājis alimentus. Māte jau kādu laiku nestrādā, “dzīvo no alimentiem”, tomēr parādījusies aizvien lielāka spriedze attiecībās starp bijušajiem laulātajiem, kas ietekmē arī attiecības ar bērniem.

Likums nosaka, ka abiem vecākiem ir jānodrošina uzturlīdzekļi, ko šajā gadījumā māte nedara. Kādā veidā tēvs var ietekmēt situāciju, lai, no vienas puses, nebūtu jāņem bērni audzināšanā pie sevis, kas bērniem nebūtu psiholoģiski vajadzīgs, bet nebūtu arī vienīgais uzturlīdzekļu nodrošinātājs?

A
atbild:
11. decembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Normatīvais regulējums neparedz veidu, kā viens no vecākiem varētu piespiest otru no vecākiem, kura ikdienas aizgādībā atrodas bērni, nodrošināt bērniem uzturlīdzekļus noteiktā apmērā. Civillikuma 178. panta otrā daļa paredz, ka gadījumā, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās, taču bērnu aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērni dzīvo (to mēdz arī saukt par ikdienas aizgādību).

Ko nozīmē bērna aprūpe un uzraudzība, ir definēts Civillikuma 177. pantā. Proti, bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t.i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam). Bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu.

Tātad jāņem vērā, ka bērni atrodas mātes aprūpē un uzraudzībā, un par to, cik saprotams, strīda nav. Vecāku ikdienas rūpes nav precīzi aprēķināmas naudā. Piemēram, ja vecāki dzīvo kopā, viņi aprūpē savus bērnus savu iespēju robežās, cik labi spēj, nerēķinot, vai attiecīgajā mēnesī ir bērna vajadzībām atvēlēts Ministru kabineta noteikumos noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs vai nē. Piemēram, tiesu praksē tiek pieņemts, ka vecākam, pie kura dzīvo nepilngadīgais bērns, ir objektīvi lielāki izdevumi bērna uzturēšanai nekā normatīvajos aktos noteiktais minimālais apmērs, nemaz nerunājot par ieguldīto emocionālo, garīgo un ikdienas darba apmēru, jo bērna aprūpe prasa ne tikai finansiālus līdzekļus.

Taču, ja vecāki dzīvo šķirti un bērni dzīvo pie mātes, lai īstenotu ikdienas aizgādību – bērnu aprūpi un uzraudzību, mātei ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no bērnu tēva. Lai nebūtu tā, ka vecāks pasaka, ka naudas viņam nav un tāpēc uzturlīdzekļus nemaksās, likumdevējs ir noteicis, ka vecākam ir pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā – neatkarīgi no mantas stāvokļa un spējas uzturēt bērnus. 

Tāpat tiesību normās nav paredzētas tiesības vienam no vecākiem prasīt atskaiti par maksāto uzturlīdzekļu izlietojumu. Ja bērnu tēvam ir aizdomas, ka māte pietiekami neaprūpē bērnus, viņam ir tiesības pēc palīdzības vērsties bāriņtiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas