E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15624
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Pašnodarbinātajam, kurš veic VSAOI, priekšlaicīgo pensiju neizmaksā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2018
Ina

Esmu dzimusi 13.04. 1957., darba stāžs – 41 gads, sakarā ar darbavietas likvidēšanu ar 28.02.2019. zaudēšu darbu, mans jautājums ir – vai varu pieteikties priekšlaicīgajai pensijai, ja man pieder reģistrēta zemnieku saimniecība, bet tās ieņēmumi ar šo gadu ir nelieli, sociālo nodokli no tiem nemaksāju?

A
atbild:
20. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja Jums ir pašnodarbinātā statuss, tad valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) ir jāveic, kad ienākumi kopš gada sākuma pārsniedz 50 eiro. Tāda norma likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir kopš šā gada.

Personas apdrošināšanas stāžu vecuma pensijai veido mēneši, kuros pašnodarbinātā persona ir veikusi sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Kopš šā gada, ja pašnodarbinātās personas ienākumi ir līdz 430 eiro mēnesī, no ienākumiem arī ir jāveic iemaksas 5% apmērā pensijas apdrošināšanai.

Tiesību normas paredz, ka personām, kuras izmantojušas priekšlaicīgās pensionēšanās iespējas, laikā, kad tās kļuvušas par obligāti sociāli apdrošinātām personām (darba ņēmējiem vai pašnodarbinātajiem), vecuma pensija nav izmaksājama līdz noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai.

Tādējādi, ja pašnodarbinātais valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veic 5% apmērā pensiju apdrošināšanai no ienākumiem, kas pārsniedz 50 eiro gadā, tad priekšlaicīgi piešķirtā vecuma pensija nav izmaksājama laikā, kad veiktas minētās iemaksas.

Līdz ar to Jums vispirms ir jāzina, vai ir jāveic sociālās iemaksas, pat ja ienākumi ir nelieli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas