E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15614
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pensijas
7
7

Darba stāžu iespējams pierādīt ar arhīva izziņām vai tiesas ceļā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2018
Inese

Labdien! Man šobrīd ir 60 gadu. Strādāju jau kopš 1981. gada (un epizodiski arī pirms tam līdztekus studijām). Diemžēl mana darba grāmatiņa ir gājusi zudībā, arī virkne toreizējo darbavietu vairs neeksistē, tāpēc diez vai spēšu pierādīt savu darba mūžu līdz 1996. gadam. Droši varētu pierādīt tikai pēdējo pastāvīgo darbavietu, kurā strādāju kopš 1998. gada, saņemot minimālo algu plus autoratlīdzību. Saprotu, ka varu cerēt tikai uz minimālo vecuma pensiju un pēc tam (turpinot vai atsākot strādāt) to vairs nepārskatīs.

Rēķinot no reāli pierādāmā (nevis faktiski nostrādātā) laika, sasniedzot pensijas vecumu, man vēl pietrūks apmēram 5 gadu, lai sasniegtu 30 gadu darba stāžu pretendēšanai uz labvēlīgāku pensijas aprēķina pamatkapitālu. Vai es drīkstētu, sasniedzot pensijas vecumu, atteikties doties pensijā un turpināt strādāt nolūkā sasniegt 30 gadu darba stāžu?

A
atbild:
09. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Doties pensijā ir tiesības, nevis pienākums. Var pieprasīt pensiju arī vēlāk. Likumā “Par valsts pensijām” noteikts: pensiju piešķir ar dienu, kad radušās tiesības uz pensiju, taču ne agrāk kā sešus mēnešus pirms pensijas pieprasījuma un pensijas piešķiršanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dienas.

Pieprasot vecuma pensiju:

  • jāuzrāda personu apliecinošs dokuments;
  • jāiesniedz iesniegums pensijas piešķiršanai;
  • jāiesniedz darba grāmatiņa un jebkuri citi apdrošināšanas stāžu apliecinoši dokumenti.

Informācija par darba stāžu no 1996. gada Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) ir, un to nav nepieciešams pierādīt.

Līdz 1996. gadam uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi ir jāapliecina ar dokumentiem cilvēkam pašam.

Ja ir pazudusi darba grāmatiņa, ja vairs neeksistē toreizējās darbavietas (kas nav nekas neparasts), problēmas saistībā ar darba stāža pierādīšanu ir risināmas. Var pieprasīt ziņas arhīvā, var vērsties tiesā.

Arhīvs var sniegt informāciju tikai par tām darbavietām, kuru dokumenti ir nodoti arhīvam glabāšanā. Ja līdz 1996. gadam strādāts kādā kooperatīvā vai citā privātā uzņēmumā, kura vairs nav, un šie darba devēji nebūs nodevuši dokumentus valsts arhīvam, arhīvā datu nebūs.

Var griezties tiesā, lai konstatētu juridisko faktu, ka esat strādājusi iestādē, organizācijā vai uzņēmumā, kurš bija reģistrēts kā sociālā nodokļa maksātājs. Tiesa, novērtējot pierādījumus, uzklausot pieteicēja paskaidrojumus un liecinieku liecības, konstatē darba vai tam pielīdzinātos periodus, kurus var ieskaitīt apdrošināšanas stāžā.

Informācija par apdrošināšanas (darba) stāžu un tam pielīdzinātajiem periodiem ir atrodama VSAA mājaslapā.

Prasības dokumentiem ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos “Apdrošināšanas periodu pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtība” (MK noteikumi Nr. 165).

Negaidot laiku, kad var pieprasīt pensiju, ieteicams doties uz konsultāciju VSAA, lai noskaidrotu, kāda informācija par Jūsu apdrošināšanas stāžu ir VSAA rīcībā, kā arī uzzinātu, par kādiem periodiem ir nepieciešami dokumenti.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas