E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15604
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādu piedziņas izdevumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. novembrī, 2018
Līga

Labdien! Vai kredītu piedzinēji var pēc likuma vēl papildus uzlikt procentus? Parāds 1200 eiro, bet ar viņu procentiem jāatmaksā 1450 eiro.

A
atbild:
14. novembrī, 2018

Lai atbildētu uz jautājumu, ir jānoskaidro parādu piedzinēju rīcības tiesiskais statuss, t.i., vai parādu piedzinēji pārstāv kreditoru uz pilnvaras pamata (tātad piedzinējs ir pats kreditors) vai uz cesijas līguma pamata.

Saskaņā ar Civillikuma 1807. pantu cesijas rezultātā parādnieka stāvoklis nedrīkst pasliktināties.

Taču parāda piedziņas procesā kreditora vai piedzinēja darbības var prasīt noteiktus izdevumus (piem., parādnieka meklēšana, korespondences nosūtīšana u. c.), taču šādu izdevumu apmērs ir noteikts ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi”. Parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir tiesības papildus pieprasīt izdevumus, kas noteikti šo noteikumu 2. pantā.

Attiecībā uz procentu maksājumu pieaugumu Jums ir jāizvērtē noslēgtā aizdevuma līguma nosacījumu atbilstība noteiktajiem kavējuma procentiem. Neatbilstības gadījumā Jums ir tiesības šādus papildu izdevumus un/vai procentus noraidīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas