E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15602
Lasīšanai: 7 minūtes
1
1

Procesuālā kārtība un termiņi nav noteikti tāpat vien

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. novembrī, 2018
Renārs

Labdien! Laulībā ar bijušo sievu ir bērns, ar kuru bijusī sieva liedz tikties, slēpj un izvairās no bāriņtiesas uzaicinājumiem risināt situāciju. Tiesa šķīra laulību (Ogres tiesa, tiesnese Vētra) bez manas klātbūtnes, jo nozīmētajā dienā man bija akūta saslimšana un laicīgi to paziņot tiesai nebija iespējams, lai gan uz tiesas sēdi bija ieradies arī mans tēvs un lūdza tiesnesi atlikt sēdi. Neskatoties uz to, tiesnese Vētra šķīra laulību, nenosakot saskarsmes tiesības ar bērnu, lai gan iepriekšējās tiesas sēdēs izteicu lūgumu sakārtot šo jautājumu, bet formālu iemeslu dēļ (lūgums tika izteikts tiesas sēdes beigās, kad kļuva skaidrs, ka tiesnese nepieņems lēmumu par saskarsmi) tiesnese atteicās pieņemt lūgumu, motivējot ar to, ka tas nav pieteikts procesuālā kārtībā. Pēc tiesas lēmuma par laulības šķiršanu tas tika pārsūdzēts, bet tiesa atteicās to pārskatīt, motivējot ar to, ka vēstule ar pārsūdzības lūgumu tika saņemta vienu dienu vēlāk par procesuālā kārtība noteikto termiņu. Lēmums stājās spēkā, laulība ir šķirta. Bijusī laulātā arī iesniedza prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, lai gan uzturlīdzekļus maksāju, pārskaitot katru mēnesi uz viņas kontu. Neskatoties uz to, bijusī laulātā iesniedza pieteikumu Uzturlīdzekļu garantiju fondam, un tur pieņēma lēmumu uzturlīdzekļus viņai izmaksāt no fonda. Kā var atrisināt šos jautājumus, pašreizējā situācijā es neesmu spējīgs apmaksāt tiesas izdevumus, uz bāriņtiesu lūgumiem risināt situāciju ar saskarsmi bijusī laulātā nereaģē, bāriņtiesa rekomendē man vērsties tiesā, kas pašlaik ir ļoti apgrūtinoši, ņemot vērā manu finansiālo situāciju, jo ir ierobežojumi no tiesu izpildītāju puses. Formāli saskarsmei ar bērnu man nekādu ierobežojumu nav, varu jebkurā brīdī bērnu paņemt un rīkoties tāpat kā bijusī laulātā, neļaut tikties, slēpt un melot bāriņtiesas pārstāvjiem, tomēr vēlos risināt situāciju bērna interesēs, esmu vērsies policijā ar vairākiem iesniegumiem par faktisku bērna nolaupīšanu, bet esmu saņēmis atteikumu veikt izmeklēšanu, kā arī kārtējo rekomendāciju vērsties tiesā. Situācija velkas jau vairākus gadus, šai laikā bērns tiek slēpts, jebkādi mēģinājumi sazināties ar viņu no bijušās laulātās puses tiek pilnībā ignorēti un ierobežoti. Kur man vērsties šajā valstī, lai risinātu šo situāciju? Tiesvedības procesiem man līdzekļu nav.

A
atbild:
21. decembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Kopumā, iepazīstoties ar jautājumu, netop skaidrs, kā ir izveidojies uzturlīdzekļu parāds, ja, kā norādāt, esat godprātīgi maksājis uzturlīdzekļus vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā.  

Ir divi gadījumi, kādos Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu:

  • Parādnieks nepilda tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem un no zvērināta tiesu izpildītāja saņemtas ziņas, ka parādnieks nav paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā ieskaitījis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā paziņojumā norādīto summu.

Šādā gadījumā parādniekam ir obligāts pienākums komunicēt ar zvērinātu tiesu izpildītāju un, ja uzturlīdzekļu maksājumi ir tikuši veikti, to arī apliecināt, iesniedzot pierādījumus. Zvērināts tiesu izpildītājs nevar zināt, kādus pārskaitījumus un kam esat veicis. Ja tomēr ir izveidojies parāds, tas jāsedz ar pārskaitījumu uz zvērināta izpildītāja kontu, nevis kreditora (mātes) kontu, pretējā gadījumā uzturlīdzekļu parāds netiek dzēsts, bet, gluži pretēji, pieaug. Iespējams, noderīgu informāciju gūsiet LV portāla skaidrojumā Parādnieka tiesības un pienākumi.

  • Nav tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu un parādnieks arī brīvprātīgi nenodrošina uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā (25% vai 30% no valstī noteiktās minimālās mēneša algas atkarībā no bērna vecuma).

Šādā gadījumā pirms lēmuma pieņemšanas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izvērtē bērna mātes iesniegumu un 20 dienu laikā nosūta vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūgumu sniegt paskaidrojumu, kurā norādāmi apstākļi, kas saskaņā ar šā panta piekto daļu var būt šķērslis uzturlīdzekļu izmaksai no fonda. Bērna tēvam ir iespēja sniegt paskaidrojumu 20 dienu laikā no fonda administrācijas lūguma saņemšanas dienas, pievienojot pierādījumus, kas apliecina, ka uzturlīdzekļu maksājumi tiek veikti. Savukārt, ja paskaidrojums likumā noteiktajā termiņā netiek sniegts, tas nav šķērslis, lai pieņemtu lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu. Likumā noteiktā kārtībā un termiņā iestādes izdotos administratīvos aktus ir iespējams apstrīdēt.

Gan tiesvedība, gan uzturlīdzekļu piedziņas process ilgst vairākus mēnešus, dažkārt pat vairāk nekā gadu, kura laikā personai ir pietiekami ilgs laiks, gan lai sagatavotos aizstāvībai, gan lai risinātu uzturlīdzekļu jautājumu, negaidot, kad lieta nonāks līdz zvērinātam tiesu izpildītājam un maksājumu konta bloķēšanai.  Taču, aizstāvot savas tiesības tiesā, tai skaitā iesniedzot prasījumus vai pilnvarojot pārstāvi, ir stingri jāievēro Civilprocesa likumā noteiktā procesuālā kārtība un termiņi, ko neviens tiesnesis nav tiesīgs pārkāpt.

Atbildot uz jautājumu par saskarsmes tiesībām, diemžēl vienīgā iespēja patiešām ir tiesvedība, ceļot attiecīgu prasību tiesā par saskarsmes ar bērnu izmantošanas kārtības noteikšanu. Prasības par atsevišķas aizgādības nodibināšanu gadījumā saskaņā ar Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 4. punktu maksājama valsts nodeva 70 eiro apmērā.

Līdz ar to vienīgā iespēja ir meklēt variantus, kā uzlabot savu finansiālo situāciju un nokārtot parādsaistības.  

Iespējums, Jums varētu noderēt ziņa, ka no 2019. gada 1. janvāra spēkā stājas grozījumi Valsts nodrošinātās palīdzības likumā, kas paredz līdzās jau esošajām personu grupām, kas ir tiesīgas saņemt valsts nodrošinātu juridisko palīdzību, ieviest jaunu personu grupu – personas ar ienākumiem, kas nepārsniedz valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmēru, kuru īpašuma stāvoklis ir atbilstošs juridiskās palīdzības piešķiršanai, ja šīs personas samaksājušas iemaksu par juridiskās palīdzības saņemšanu. Līdzmaksājuma apmērs noteikts Ministru kabineta Noteikumos par iemaksas apmēru valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības saņemšanai un tās veikšanas kārtību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 97 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas