E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15591
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pašnodarbinātais no maziem ienākumiem maksā 5% iemaksas pensijai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2018
Vija Gutmane

Esmu asistente 1. grupas invalīdam – savam vīram. Par oktobri saņēmu atlīdzību 91 eiro (bruto). Pati esmu pensionāre, saņemu 239 eiro mēnesī. Kādi man būs nodokļi un cik lieli, ja reģistrēšos VID kā pašnodarbināta persona? Vai par reģistrēšanos arī jāmaksā?

A
atbild:
16. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai sniegtu atbildi, būtu nepieciešama precīzāka informācija, tajā skaitā par to, kāds ir līgums ar atlīdzības izmaksātāju. Ja nodokļus nemaksā pakalpojumu sniedzējs (atlīdzības izmaksātājs), Jums pašai tie jāmaksā, jāreģistrējas kā pašnodarbinātajai.

Pašnodarbinātajam jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā. Par reģistrēšanos nav jāmaksā.

Pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru (430 eiro mēnesī), no šiem ienākumiem ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) 5% apmērā pensiju apdrošināšanai. No pirmajiem 50 eiro gadā iemaksas nav jāveic.

Iemaksas jāveic vienu reizi ceturksnī. Iemaksas aprēķina par katru mēnesi un deklarē pašnodarbinātā ziņojumā reizi ceturksnī līdz pārskata ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam.

Ja oktobrī saņemtā atlīdzība ir pirmā šogad, tad pirmoreiz pašnodarbinātā iemaksas būs jāveic pēc trim mēnešiem (par šā gada ceturto ceturksni), tātad janvārī.

Pašnodarbinātajam jāiesniedz arī gada ienākumu deklarācija, bet tikai vienu reizi gadā – sekojošajā gadā no 1. marta līdz 1.jūijam.  Iedzīvotāju ienākuma nodoklis jāmaksā, ja veidojas ar nodokli apliekams ienākums.

Šogad pensionāra neapliekamais minimums ir 250 eiro.  Jūsu pensija ir mazāka, tātad daļa minimuma netiek izmantota. To varēs attiecināt uz pašnodarbinātā ienākumu, iesniedzot deklarāciju.

Par nodokļu maksāšanas kārtību jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā. Ja nav iespējas apmeklēt VID klātienē, ir citas saziņas iespējas, tostarp var vērsties telefoniski – 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas