E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15578
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
4
1
4

MUN maksāšanas tiesības ierobežo likuma prasības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2018
Darina

Labdien! Mani interesē tāds jautājums: kā labāk darbiniekiem izmaksāt vai noformēt prēmijas, ja ir mikrouzņēmums, kur strādā vienmēr 4–5 cilvēki, kuri saņem algu 720,00 eiro, jo mēnesī darbinieka alga nevar pārsniegt 720 eiro?

Un, ja pats īpašnieks strādā šajā mikrouzņēmumā, kā viņš var sev palielināt algu ar minimālajām izmaksām? Vai arī īpašnieks var izņemt naudu kaut kā citādi?

A
atbild:
05. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļu politikā paredzētā iespēja maziem uzņēmumiem maksāt tikai vienu nodokli – 15% no apgrozījuma – un nemaksāt lielos darbaspēka nodokļus ir komplektā ar likumā noteiktajiem kritērijiem, tajā skaitā – darbinieka alga (no kuras netiek maksāti nekādi nodokļi) nedrīkst pārsniegt 720 eiro.

Ja likuma prasības netiek ievērotas un mikrouzņēmuma darbinieka alga (tāpat arī mikrouzņēmuma īpašnieka ienākums) pārsniedz 720 eiro mēnesī vai mikrouzņēmums ir pārsniedzis kādu citu Mikrouzņēmumu nodokļa likumā noteikto ierobežojumu, tas ar nākamo gadu zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu. 

Mikrouzņēmuma īpašnieka ienākums ir personiskajam patēriņam no mikrouzņēmuma izņemtie līdzekļi un citi naudā, pakalpojumu vai citā veidā gūtie ienākumi no mikrouzņēmuma, izņemot dividendes.

Mikrouzņēmumu nodoklis par darbinieku ienākuma pārsnieguma daļu ir 20%.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas