E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15570
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Mantiniekam par dzīvokļa appludināšanu ir tiesības vērsties tiesā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2018
Zane

2013. un 2015. gadā kaimiņi bija nopludinājuši mūsu dzīvokli (neviens no dzīvokļiem nebija apdrošināts). Nopludināšanu apliecina NP akti, kuros teikts, ka 1. gadījuma iemesls ir balkona hidroizolācijas trūkums, kā rezultātā ūdens pastāvīgi sūcas mūsu dzīvoklī, un 2. gadījuma iemesls ir sadzīves tehnikas (veļas mašīnas), kas atrodas augšējā dzīvokļa īpašnieka atbildības zonā, nodarīts bojājums un radies neuzmanīgas rīcības ar ūdeni rezultātā.

Jāpiebilst, ka līdz 2016. gadam dzīvoklis piederēja manai vecmammai, bet pēc viņas nāves es esmu mantojuma saņēmēja, pati dzīvoju tajā dzīvoklī un biju klāt visās avārijas situācijās. Kaimiņi savu atbildību visu laiku ir nolieguši, nav izrādījuši vēlmi risināt šos jautājumus, neatbildēja uz vēstulēm, e-pastu, īsziņām, telefona zvaniem (tas gan vairs nav pierādāms).

Dzīvoklī tagad tiek veikts šo nopludināto telpu remonts. Vai man ir tiesības piedzīt šo telpu remonta izdevumus, pamatojoties uz Civillikuma 1779. pantā noteikto: “Katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis,” kā arī Civillikuma 1895. pantu: “Visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.” Vai arī ir kāds cits veids, kā piedzīt izdevumus? Ir visi darījumu apliecinošie dokumenti – čeki, tāmes, apmaksāti darbu rēķini.  

A
atbild:
06. novembrī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

Mantinieks, pieņemot mantojumu, iegūst arī no tā izrietošās tiesības un pienākumus. Šajā gadījumā mantiniekam ir tiesības vērsties tiesā ar attiecīgu prasības pieteikumu par zaudējumu atlīdzināšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas