E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15565
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Pensijas apmēru nosaka, pamatojoties uz konkrētiem dokumentiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2018
Sanita

Labdien! Vēlējos noskaidrot, diemžēl nekur neatradu informāciju. Dzirdējām, ka citi saņem piemaksu pie pensijas par kaitīgiem darba apstākļiem.

Krievu laikos mans vectēvs strādāja ar amonjaku. Vai viņš var pretendēt uz piemaksu pie pensijas par darbu ar amonjaku? Un, ja var, kādus dokumentus nepieciešams sagatavot un kur tos var iesniegt?

Liels paldies Jums. Lai jauka diena!

A
atbild:
05. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par valsts pensijām” paredz cilvēkiem, kuri līdz 1996. gada 1. janvārim noteiktu laiku bija strādājuši sevišķi smagos, smagos vai sevišķi kaitīgos, kaitīgos darba apstākļos, iespēju doties pensijā no agrāka vecuma. Tas attiecas uz cilvēkiem, kuri bija nodarbināti darbos, kas iekļauti Ražošanas, nozaru, cehu, profesiju un amatu sarakstā Nr. 1 un Nr. 2, kas 1956. gada 22. augustā bija apstiprināti ar PSRS Ministru padomes lēmumu nr. 1173.

To, vai Jūsu vectēva darbs ir sarakstā Nr. 1 vai Nr. 2, varat uzzināt, vēršoties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā, uzrādot darbu apliecinošos dokumentus. VSAA speciālisti vērtē dokumentus.

Piemaksu pie pensijas – 1 eiro par katru darba stāža gadu līdz 1996. gadam – maksā tiem, kas devās pensijā līdz 2012. gadam. Šogad jūlijā piemaksu palielināja līdz 1,50 eiro tiem pensionāriem, kuriem pensija piešķirta līdz 1996. gada 31. decembrim (un pēc tam to nav pieprasīts piešķirt no jauna).

Šogad 1. oktobrī pensiju indeksācijā lielāku pensijas palielinājumu aprēķināja par ilgu darba stāžu, kā arī, ja vecuma pensija piešķirta par darbu kaitīgos, smagos (2. saraksts) vai sevišķi kaitīgos, sevišķi smagos (1. saraksts) darba apstākļos.

Ja ir neskaidrības par pensijas apmēru, individuālā gadījumā jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas