E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15557
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Atvaļinājuma naudu aprēķina pēc vidējās izpeļņas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2018
Krista

Ja amatpersonai ir piešķirtas piemaksas par būtisku funkciju nodrošināšanu, vai, aizejot atvaļinājumā, tās tiek saglabātas? Proti, man no aprīļa līdz jūnijam ir piešķirta piemaksa 15% apmērā, bet maijā es dodos atvaļinājumā uz divām nedēļām – vai, izmaksājot atvaļinājuma pabalstu, tiks ierēķināti tie 15%?

Vai arī piemaksu sadala proporcionāli nostrādātajām darba dienām, atskaitot dienas, kad biju atvaļinājumā? Piemēram, alga 1000 eiro, piemaksa 15%, 20 darba dienas mēnesī, no kurām 10 biju atvaļinājumā, – tad faktiski man aprēķinās piemaksu no 500 eiro?

Un vēl, ja es strādāju, piemēram, 1. maijā (vai citā svētku dienā) un darba devējs man piešķir atpūtas dienu citā dienā, vai darba devējam papildus piešķirtajai atpūtas dienai ir jāapmaksā arī darbs svētku dienās?

Ja es strādātu 1. maijā bez atpūtas dienas piešķiršanas, tad darba devējam būtu jāapmaksā gan virsstundas, gan piemaksa par darbu svētku dienā.

A
atbild:
29. oktobrī, 2018
Valsts kanceleja
Ineta Artemjeva, Valsts pārvaldes politikas departamenta Valsts pārvaldes cilvēkresursu nodaļas konsultante

Ja amatpersona (darbinieks) strādā pilnu mēnesi, tad piemaksu nosaka procentos no viņam noteiktās mēnešalgas. Savukārt, ja strādā nepilnu mēnesi, piemēram, Jūsu gadījumā 10 darba dienas atrodas atvaļinājumā, tad piemaksu nosaka no faktiskās mēnešalgas – proporcionāli nostrādātajam laikam – par 10 darba dienām, jo par atvaļinājuma laiku tiek maksāta vidējā izpeļņa. Savukārt attiecībā uz atvaļinājuma pabalsta apmēru paskaidrojam, ka Atlīdzības likums strikti nosaka, ka atvaļinājuma pabalstu izmaksā līdz 50% apmērā no mēnešalgas.

Attiecībā uz virsstundu darbu un darbu svētku dienā Atlīdzības likums paredz iespēju izvēlēties šī darba kompensēšanas veidu – vai nu piešķirot atpūtas dienu citā nedēļas dienā, vai izmaksājot atbilstošu atlīdzību. Tādējādi nav pamata par darbu svētku dienā saņemt gan piemaksu 100% apmērā, gan atpūtas dienu. Vienlaikus norādām, ka par virsstundu darbu darba devējam un darbiniekam ir jāvienojas iepriekš, kā arī virsstundu darba kompensēšanas veids nosakāms, darba devējam un darba ņēmējam savstarpēji vienojoties.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas