E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15546
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
4
1
4

Svarīgi, vai māja pārņemta dzīvokļu īpašnieku valdījumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2018
Mereline

Cik ilgā laikā pēc ūdens skaitītāju verificēšanas termiņa beigām vajadzētu nomainīt skaitītājus, lai namu pārvaldnieks neaprēķina visu ūdens mājas starpību manam dzīvoklim? MK noteikumos ir pieminēts, ka trīs mēnešus ir vēl jāskaita dzīvokļa vidējais patēriņš. Vai es to pareizi sapratu? Paldies!

A
atbild:
13. novembrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 19.1 punktā patiešām ir noteikts, ka ūdens patēriņa starpību sadala atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam starp dzīvokļu īpašniekiem, kuru dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudē konstatēts, ka tie nav verificēti triju mēnešu laikā pēc verificēšanas termiņa beigām.

Taču ir jāņem vērā ļoti svarīgs nosacījums: MK noteikumi Nr. 1013 attiecināmi tikai uz daudzdzīvokļu mājām, kuras dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā. “Noteikumi piemērojami līdz dienai, kamēr dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona ar nodošanas un pieņemšanas aktu pārņem dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības un dzīvokļu īpašnieki nav savstarpēji vienojušies par to, kā tiek noteikta katra īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu un tā sniegšanas kārtība,” teikts MK noteikumu 2. punktā.

Mājām, kuras pārņemtas dzīvokļu īpašnieku valdījumā, šis normatīvais akts nav saistošs. “Šādās mājās ļoti daudz kas atkarīgs no mājas pārvaldnieka darba – cik precīzi viņš strādā un seko līdzi ūdens patēriņa skaitītāju verificēšanas termiņam. Ja likumā ir noteikts, ka skaitītāja darbības termiņš ir četri gadi, tad apzinīgi pārvaldnieki pirms šā termiņa beigām dzīvokļu īpašniekiem nosūta brīdinājumus,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Bet nekur nav teikts, ka tas obligāti būtu jādara. Ja skaitītājs pēc termiņa beigām netiek nomainīts, pārvaldnieks ūdens patēriņu dzīvoklim aprēķina pēc teorētiskām normām, un tad maksāt nāksies ievērojami vairāk. Tā notiek mājās, kuru dzīvokļu īpašnieki nav nolēmuši par īpašu kārtību norēķiniem par ūdens patēriņu. Lai piemērotu MK noteikumus Nr. 1013 arī dzīvokļu īpašnieku valdījumā pārņemtās mājās, viņiem par to ir jāpieņem īpašs lēmums.”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas