E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15542
Lasīšanai: 3 minūtes

Valodas un izglītības prasības dienesta viesnīcas dežurantam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2018
Jānis

Labdien! Vai izglītības iestādē, dienesta viesnīcā, drīkst strādāt dežurants, kurš nemāk runāt latviski garus teikumus, papildus nav iegūta vidējā izglītība? Kam zvanīt šādā gadījumā?

A
atbild:
13. novembrī, 2018

Profesiju klasifikatorā nav iekļauts amats “dienesta viesnīcas dežurants”. Tāpēc nav iespējams precīzi pateikt, kāds valsts valodas prasmju līmenis uz minēto dežurantu attiecināms. Taču, kā skaidro Valsts valodas centrā, visticamāk, uz šo darbinieku attiecināmas Ministru kabineta noteikumu Nr. 733Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību profesionālo un amata pienākumu veikšanai, pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai un Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa iegūšanai un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi” zemākā līmeņa 2. pakāpes vai vidējā līmeņa 1. pakāpes prasības.

Atbilstoši zemākā līmeņa 2. pakāpei “persona spēj vienkāršos teikumos sazināties par ikdienas un viņai zināmām profesionālām tēmām, lasa un saprot vienkāršus tekstus par sadzīvi un darbu, prot aizpildīt tipveida dokumentus (piemēram, veidlapas, rēķinus, kvītis), prot uzrakstīt personiska satura īsus tekstus, uztver un saprot dabiskā tempā skaidri runātus neliela apjoma ar personas darbu un sadzīvi saistītus tekstus”.

Savukārt atbilstoši vidējā līmeņa 1. pakāpei “persona spēj risināt vienkāršu dialogu par sadzīves un viņai zināmām profesionālām tēmām, īsi formulēt savu viedokli, lasa un saprot vienkārša satura dažādas tematikas tekstus, spēj uzrakstīt tipveida dokumentus (piemēram, iesniegumus, pilnvaras, aktus), kā arī vienkāršus tekstus par sadzīves vai ar personas darbu saistītām tēmām, uztver un saprot dabiskā tempā runātus vienkāršas struktūras tekstus par profesionālām vai sadzīves tēmām”.

Tomēr, lai uzzinātu vēstulē minētajam dežurantam nepieciešamo valodas prasmju un darba veikšanai nepieciešamās izglītības līmeni, jautātājam vajadzētu vispirms vērsties pie attiecīgās iestādes vadītāja, darba devēja, lai noskaidrotu, kāds tieši profesiju klasifikatora kods attiecināms uz dežuranta darbā pieņemto cilvēku. Saskaņā ar Darba likuma 40. panta otrās daļas 5. punktu darba līgumā ir jānorāda darbinieka arods, amats, specialitāte atbilstoši Profesiju klasifikatoram un vispārīgs nolīgtā darba raksturojums. Izstrādājot amata aprakstu, jāņem vērā profesionālās darbības veikšanai nepieciešamās kompetences, kā arī konkrētam darbam nepieciešamo prasmju apliecinājuma dokumenti.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas