E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15541
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
6
1
6

Izīrējot nekustamo īpašumu, var maksāt 10% nodokli

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2018
Andrejs

Par ko tieši ir jāmaksā šie 10% jums par to, ka es izīrēju savu nekustamo īpašumu? Kāpēc?

A
atbild:
24. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Veicot saimniecisko darbību, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID), jākārto grāmatvedība un no gūtajiem ienākumiem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ar nodokli apliekamo ienākumu no saimnieciskās darbības nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Atkarībā no gadā gūtā ienākuma nodokļa likme ir 20% vai lielāka. Saimnieciskās darbības veicējam (pašnodarbinātajam) ir jāmaksā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” fiziskajai personai ir paredzēta iespēja izvēlēties maksāt mazo nodokļa likmi – 10%, ja ienākumu gūst no īpašuma (piemēram, iznomājot vai izīrējot nekustamo īpašumu) un nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, bet ieņēmumi ir, piemēram, tikai īres maksa. Ieņēmumi jāuzskaita, lai zinātu, kāda ir gadā saņemtā summa, un varētu aprēķināt nodokli (10%) par gadu. Maksājot šo likmi, nav jāveic VSAOI.

Izvēloties šādu (10%) nodokļa likmi, var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs. Taču nodokļa maksātāja pienākums ir piecu darbdienu laikā no īres (nomas) līguma noslēgšanas dienas informēt par to VID. To var izdarīt elektroniski – VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Nodokļa maksātājam ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam, kā arī jāsamaksā 10% nodoklis no iepriekšējā gadā no dzīvokļa izīrēšanas gūtā ienākuma.

Papildu informāciju par to, kā pieteikties nodokļa maksāšanai, varat uzzināt Valsts ieņēmumu dienestā. Kontaktinformācija ir atrodama mājaslapā.

Kas attiecas uz jautājuma daļu, kāpēc jāmaksā [nodokļi], īsā atbilde būtu – lai valsts varētu pastāvēt, veikt savas funkcijas, tai ir nepieciešami ieņēmumi – nodokļi, kas tiek izmantoti aizsardzības, drošības (fiziskās un sociālās), izglītības, veselības aprūpes, kultūras nozares, infrastruktūras un citu visas sabiedrības interešu un vajadzību finansēšanai.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas