E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15539
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Par sociālo aprūpi dzīvesvietā jāuzzina pašvaldības sociālajā dienestā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2018
Ausma

Sveiki! Vai bērns var saņemt no sociālā dienesta aprūpētāja naudu par vecāku aprūpi, īpaši, ja tādēļ jāpamet apmaksāts darbs? Bērns (pieaugušais) ir bez ģimenes, tādējādi nevar pats sevi nodrošināt, ja pamet darbu. Paldies!

A
atbild:
24. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās aprūpes pakalpojumus saviem iedzīvotājiem nodrošina pašvaldības. Lai saņemtu sociālās aprūpes pakalpojumus, jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums paredz aprūpi mājās – pamatvajadzību apmierināšanai personām, kuras objektīvu apstākļu dēļ nevar sevi aprūpēt.

Ja cilvēkam ir nepieciešama aprūpe dzīvesvietā, pašvaldība vispirms izvērtē, kādas iespējas nodrošināt nepieciešamo aprūpi ir ar šo personu kopā dzīvojošajiem ģimenes locekļiem vai personām, kurām ar aprūpējamo ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī ar viņu.

Ja aprūpi nodrošina ģimenes locekļi, pašvaldība šos ģimenes locekļus atbalsta psiholoģiski, viņus konsultējot un apmācot, un, ja nepieciešams, arī materiāli. Kāds ir iespējamais materiālais atbalsts, pašvaldība nosaka saistošajos noteikumos.

Ja pašvaldība ir saņēmusi informāciju par personu, kurai varētu būt nepieciešams sociālās aprūpes, sociālās rehabilitācijas pakalpojums vai sociālā palīdzība, pašvaldībai ir pienākums pārbaudīt saņemto informāciju, izvērtēt personas vajadzības pēc sociālajiem pakalpojumiem un sociālās palīdzības un informēt šo personu vai tās likumisko pārstāvi par tiesībām un iespējām saņemt sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību, kā arī kārtību, kādā sociālie pakalpojumi vai sociālā palīdzība saņemama.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas