E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15532
Lasīšanai: 3 minūtes

Par sociālo palīdzību lemj sociālais dienests

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2018
Ilze

Labdien! Dēla dzīvesvietā dzīvo māte (82 gadi), bet deklarēta ir savā nekustamajā īpašumā, kurā reāli nedzīvo, jo tas nav labvēlīgiem dzīves apstākļiem piemērots – nav siltuma, pūst grīdas u. c. problēmas. Tāpat arī fiziski nest no akas ūdeni kundzei ir liels apgrūtinājums, jo īpaši ziemā.

Dēls ir reģistrēts NVA – nestrādā. Tiek uzskatīts, ka viņiem tādējādi ir kopīga mājsaimniecība un vienīgā iztikšana ir mātes pensija. Viņi varētu saņemt maznodrošinātā statusu, ja vien nebūtu mātei īpašumā tas nekustamais īpašums, kur viņa ir deklarēta, bet reāli nedzīvo.

Kur vērsties mātei, lai kāds apsekotu viņas īpašumu, un kas viņai būtu jādara, lai viņa saņemtu palīdzību no pašvaldības sava īpašuma sakārtošanā atbilstoši minimālajām prasībām, lai tur varētu dzīvot 82 gadus vecā kundze? Tad viņa varētu dzīvot savā īpašumā un dēls attiecīgi varētu saņemt sev pienākošos palīdzību no pašvaldības. Kā šajā situācijā rīkoties kundzei ar savu dzīvošanas apstākļiem neatbilstošo nekustamo īpašumu?

Kas ir tās institūcijas, kas apseko dzīvesvietu un nosaka tās neatbilstību dzīvošanai? Un ko darīt ar šāda apsekojuma rezultātu tālāk? Vai ir kāds cits situācijas risinājums?

A
atbild:
19. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldības sociālais dienests piešķir trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem sociālo palīdzību, kā arī trūcīgā statuss dod tiesības uz dažādu maksājumu atvieglojumiem. Sociālo palīdzību pašvaldība sniedz saviem iedzīvotājiem, pamatojoties uz konkrētā cilvēka materiālās situācijas novērtējumu un apsekojot dzīvesvietu. Pašvaldībai no budžeta naudas (tātad no citu nodokļu maksātāju naudas) bez pamatojuma nav tiesību ieguldīt līdzekļus svešā (kāda privātā) īpašumā, kurā turklāt neviens nedzīvo.

Taču pašvaldība saistošajos noteikumos var būt noteikusi iespēju saņemt vienreizēju pabalstu dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam. Vai tas šajā gadījumā ir iespējams, jāuzzina sociālajā dienestā. Sociālais dienests pārzina savu iedzīvotāju situāciju un var pieņemt objektīvu lēmumu.

Kas attiecas uz gaidām, ka dēls varētu saņemt sev pienākošos palīdzību no pašvaldības, jāpieņem, ka tas, ka dēls ir reģistrējies Nodarbinātības valsts aģentūrā, nozīmē arī to, ka viņš meklē darbu un vēlas strādāt, lai pats gūtu ienākumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas