E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15522
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
5
1
5

Pašnodarbinātā nodokļi, ja ienākums mazāks par 430 eiro mēnesī

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2018
andrejs pumpurs

Mans vīrs ir pašnodarbināta persona, un viņš ir pensionārs. Vai viņam atskaitīties vienreiz mēnesī vai kvartālā? Pensija – 320 eiro, viņš audzēja un tirgoja ziedus. Janvārī un februārī nestrādāja, martā nopelnīja 395,11 eiro. Kā veikt aprēķinus?

A
atbild:
23. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātajam ir divi maksājumi – iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Pašnodarbinātā ienākums veidojas, no ieņēmumiem atņemot ar to gūšanu saistītos izdevumus.

Ja pašnodarbinātā ienākumi mēnesī nesasniedz 430 eiro, ir jāmaksā obligātās iemaksas – 5% no faktiskajiem ienākumiem, kas ir maksājums valsts pensiju apdrošināšanai. No pirmajiem 50 eiro gadā iemaksas nav jāveic. Ja martā ienākums bija 395,11 eiro, no tā jāatņem 50 eiro, tātad būtu jāsamaksā 5% no 345,11 eiro, tas ir, 17,26 eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas aprēķina par katru mēnesi un deklarē pašnodarbinātā ziņojumā reizi ceturksnī, un arī maksā vienu reizi ceturksnī. Tātad iemaksas jau bija jādeklarē un jāsamaksā aprīlī.

Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodoklis (20%, jo ienākumi ir mazi) ir jāmaksā nākamajā gadā, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju. Tas būs jāizdara no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Ja ir lielas neskaidrības nodokļu jautājumos, būtu jāpainteresējas VID, kā nodokļi piemērojami konkrētajā situācijā. Kontaktinformācija VID mājaslapā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas