E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15520
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Par atvaļinājuma piešķiršanu lemj darba devējs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2018
Jekaterina

Labdien! Man ir 2 jautājumi: vai darba aizsardzības speciālistam ir tiesības risināt jautājumu, cik papildu dienām pie atvaļinājuma jābūt darbiniekam? Un 2. jautājums: uz kāda pamata darbinieku var nelaist atvaļinājumā?

A
atbild:
19. oktobrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Konkrēta darbinieka amata pienākumus nosaka viņa darba līgumā un/vai amata aprakstā. Tas nozīmē, ka darba devējs darbiniekam, kas uzņēmumā pilda darba aizsardzības speciālista pienākumus, var uzdot personāla speciālista darba pienākumus, lai aprēķinātu darbinieka atvaļinājumu un papildatvaļinājuma dienas atbilstoši Darba likumam un uzņēmuma iekšējiem normatīvajiem aktiem par sociālajām garantijām. Kā tas ir Jūsu darbavietā, jājautā iestādes vadītājam.

Papildatvaļinājuma dienu apmēru Darba likumā regulē 151. pants, nosakot minimālo papildatvaļinājuma dienu skaitu noteiktos gadījumos:

  1. darbiniekiem, kuru aprūpē ir trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, – trīs darba dienas;
  2. darbiniekiem, kuru darbs saistīts ar īpašu risku, – ne mazāk kā trīs darba dienas;
  3. darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, – ne mazāk par vienu darba dienu.

Darba koplīgumā vai darba līgumā var noteikt citus gadījumus (nakts darbs, maiņu darbs, ilggadējs darbs u. c.), kad darbiniekam piešķirams ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums.

Ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu piešķir un to izmanto līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumu, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu nav izmantojis.

Atvaļinājuma piešķiršana ir saistīta ar diviem aspektiem:

  • darbinieka tiesībām to izmantot, ja ir nostrādāts Darba likumā noteiktais sešu mēnešu periods;
  • darba devēja iespējām atvaļinājumu konkrētā laikā piešķirt.

Tas nozīmē, ka to, kad darbinieks, kam ir tiesības izmantot atvaļinājumu, var doties atvaļinājumā, nosaka darba devējs, vērtējot pēc situācijas uzņēmumā un to piešķirot vai nepiešķirot. Piemēram, var būt situācija, ka darba devējs darbinieku var viņa izvēlētajā laikā nelaist atvaļinājumā, ja nav aizvietotāja vai šis darbinieks ir konkrēti tajā laikā nepieciešamas, lai veiktu kādu svarīgu uzdevumu. Kopumā jāsecina, ka ikgadējā atvaļinājuma piešķiršana ir pušu vienošanās rezultāts.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas