E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15516
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Ievešana nekustamā īpašuma valdījumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2018
Anete

Labdien! Dažādos rakstos ir minēts, ka tiesu izpildītājs rīkojas un dara visu nepieciešamo, lai ievestu jauno īpašnieku (izsoles rezultātā iegādātam dzīvoklim) valdījumā. Kāpēc praksē man, jaunajam īpašniekam, izpildot visas saistības, t.i., samaksājot naudu par iegādāto īpašumu, vēl ir jāzīlē, kā tikt dzīvoklī iekšā un ko darīt ar mantām, ja tas ir tiesu izpildītāja pienākums? Tiesu izpildītājs tikai saka, ka praksē ir citādi –man pašai jāsarunā, ka policija būs klāt durvju uzlaušanas brīdī, jāsamaksā par to, ka atvēršanas brīdī tiek fiksēts, kādas vērtības tur atrodas, un pašai jādomā, kur likt iepriekšējā īpašnieka mantas. Šeit nav runa par īrniekiem vai apgrūtinājumiem, vienkārši par tikšanu iekšā manā īpašumā.

A
atbild:
23. oktobrī, 2018

Nezinot visus lietas faktiskos apstākļus, grūti komentēt, ko tieši Jums ir teicis tiesu izpildītājs un kāda Jums ir bijusi komunikācija.

Ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā regulē Civilprocesa likuma 74.2 nodaļa.

620.6 pants. Ievešana nekustamā īpašuma valdījumā, parādniekam klātesot.

(1) Ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā tiesu izpildītājs izdara, klātesot nekustamā īpašuma ieguvējam un parādniekam vai pilngadīgam viņa ģimenes loceklim. Šīm personām ir tiesības katrai pieaicināt ne vairāk kā divus lieciniekus. Tiesu izpildītājs pārbauda liecinieku identitāti un norāda šīs personas aktā. Liecinieku neierašanās neaptur piespiedu izpildi.

(2) Tiesu izpildītājs uzaicina parādnieku atbrīvot nekustamo īpašumu no viņam piederošās mantas un atstāt nekustamo īpašumu kopā ar ģimenes locekļiem un citām personām, kuras dzīvo kopā ar viņa ģimeni.

(3) Ja tiesu izpildītāja uzaicinājums netiek pildīts, tiesu izpildītājs apraksta un novērtē mantu atbilstoši šā likuma 577. un 578.panta noteikumiem, kā arī ieceļ mantas glabātāju, mantu izved un nodod mantas glabātāja glabāšanā pēc aprakstes akta. Pie nekustamā īpašuma piederošās kustamas lietas netiek iekļautas šajā aprakstes aktā un netiek izvestas.

(4) Vienu akta eksemplāru tiesu izpildītājs izsniedz parādniekam vai pilngadīgam viņa ģimenes loceklim, kura klātbūtnē veikta ieguvēja ievešana nekustamā īpašuma valdījumā.

(5) Par ieguvējam nododamo nekustamo īpašumu tiesu izpildītājs sastāda atsevišķu aktu, kurā norāda nekustamā īpašuma stāvokli un pie tā piederošās kustamās lietas, ko nodod ieguvējam.

(6) Ja ir aprakstītas un izvestas lietas, kas ātri bojājas, tiesu izpildītājs tās pārdod saskaņā ar šā likuma 581. panta otrās daļas noteikumiem. Saņemtā nauda tiek ieskaitīta sprieduma izpildes izdevumu segšanai, bet varbūtējais naudas pārpalikums izmaksājams parādniekam.

620.7 pants. Ievešana nekustamā īpašuma valdījumā, parādniekam klātneesot.

(1) Ja ievešanai nekustamā īpašuma valdījumā noteiktajā laikā ne parādnieks, ne kāds no pilngadīgiem viņa ģimenes locekļiem neierodas un nav ziņu par viņu neierašanās iemeslu vai arī viņi nav ieradušies attaisnojoša iemesla dēļ, tiesu izpildītājs ievešanu valdījumā atliek.

(2) Ja ne parādnieks, ne kāds no pilngadīgiem viņa ģimenes locekļiem nav ieradies ievešanai nekustamā īpašuma valdījumā atkārtoti noteiktajā laikā un nav ziņu par viņu neierašanās iemeslu vai arī viņi nav ieradušies tāda iemesla dēļ, kuru tiesu izpildītājs neatzīst par attaisnojošu, telpas tiek atvērtas piespiedu kārtā, klātesot policijas pārstāvim un diviem lieciniekiem. Par telpu piespiedu atvēršanu tiesu izpildītājs izdara atzīmi aktā.

(3) Ievešana nekustamā īpašuma valdījumā izdarāma atbilstoši šā likuma 620.6 panta noteikumiem.

(4) Parādnieks ir tiesīgs saņemt vienu mantas aprakstes akta eksemplāru.

620.9 pants. Rīcība ar glabāšanā nodoto mantu.

(1) Parādniekam ir tiesības mēneša laikā saņemt glabāšanā nodoto mantu, samaksājot sprieduma izpildes izdevumus.

(2) Ja parādnieks atsakās maksāt sprieduma izpildes izdevumus, tiesu izpildītājs aiztur parādnieka mantu tādā vērtībā, kāda nepieciešama sprieduma izpildes izdevumu segšanai, bet pārējo mantu nodod parādniekam.

(3) Aizturēto mantu tiesu izpildītājs pārdod saskaņā ar šā likuma 71.nodaļas noteikumiem.

(4) Mantas pārdošanā saņemtā nauda tiek ieskaitīta sprieduma izpildes izdevumu segšanai, bet varbūtējais naudas pārpalikums izmaksājams parādniekam. Par mantas pārdošanu tiesu izpildītājs paziņo parādniekam, ja viņam ir ziņas par parādnieka dzīvesvietu.

(5) Ja parādnieks mēneša laikā neierodas saņemt glabāšanā nodoto mantu, tiesu izpildītājs to pārdod saskaņā ar šā likuma 71.nodaļas noteikumiem.

(6) Mantu, kurai nav tirgus vērtības vai kuru nevar pārdot un kuru parādnieks šā panta pirmajā daļā norādītajā termiņā un kārtībā nav ieradies saņemt, tiesu izpildītājs iznīcina liecinieku klātbūtnē, sastādot par to aktu.

Praksē ir pieņemts, ka nekustamā īpašuma piespiedu atvēršanu (durvju uzlaušanu) nodrošina piedzinējs. Piedzinējs pieaicina atslēdznieku, ja tas nepieciešams, kā arī nodrošina mantu glabāšanu, ja tas ir nepieciešams konkrētajā situācijā.

Ja ir pieaicināts tiesu izpildītājs, tad tiesu izpildītājs faktiski nodrošina un apliecina to, ka iepriekšējais īpašnieks netiek izlikts patvarīgi. Tiesu izpildītājs, sastādot aktu, fiksē to, ka telpas tiek atbrīvotas, fiksē to tehnisko stāvokli, fiksē skaitītāju rādījumus. Ja nepieciešams, pie mantu izvešanas tās apraksta un fiksē to stāvokli aktā.

Ja Jūs varat ar iepriekšējo īpašnieku vienoties par labprātīgu telpu atbrīvošanu, Jums tiesu izpildītājs obligāti nav jāpieaicina. Šādā gadījumā vienkārši vēlams noformēt pieņemšanas-nodošanas aktu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas