E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15496
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Laulība ar ārzemnieku un termiņuzturēšanās atļauja

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2018
Jānis

Labdien! Vēlos apprecēties ar Dominikānas Republikas pilsoni, kurš ieceļos Latvijā uz īstermiņa vīzas pamata un uz tās pašas vīzas pamata reģistrēs laulību. Vēlos noskaidrot, vai manam laulātajam būs jāizbrauc no Latvijas, lai pieprasītu termiņuzturēšanās atļauju, vai var uz esošās vīzas un laulības reģistrācijas apliecības pamata pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju uzreiz pēc laulības reģistrēšanas. Kādi ir termiņi un kritēriji atļaujas saņemšanai?

A
atbild:
19. oktobrī, 2018

Ministru kabineta 21.06.2010. noteikumu Nr. 564 “Uzturēšanās atļauju noteikumi” 4. punktā ir noteiktas to ārzemnieku kategorijas, kas, uzturoties Latvijas Republikā ar vīzu, var iesniegt dokumentus Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai. Ārzemnieki, kuri uzturas Latvijas Republikā ar vīzu, pirmo reizi nevar iesniegt dokumentus PMLP saistībā ar laulībām.

Dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai ārzemnieks iesniedz Latvijas konsulārajā vai diplomātiskajā pārstāvniecībā, kas neatrodas Šengenas līguma dalībvalstī. Ja ārzemniekam ir derīga uzturēšanās atļauja kādā no Šengenas līguma dalībvalstīm, viņam ir tiesības iesniegt dokumentus pārstāvniecībā, kura atrodas Šengenas līguma dalībvalstī.

MLP priekšnieks vai viņa pilnvarota amatpersona var atļaut iesniegt uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai nepieciešamos dokumentus PMLP, ja tas atbilst starptautiskajām tiesību normām, Latvijas valsts interesēm vai ir saistīts ar humāniem apsvērumiem.

Ārzemnieks par iesniegto dokumentu izskatīšanu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem maksā valsts nodevu attiecīgi par 30 dienām, 10 darba dienām un 5 darba dienām. Ja dokumenti iesniegti Latvijas Republikas vēstniecībā ārvalstīs, tad atskaites punkts ir no tā brīža, kad tie saņemti PMLP.

Gadījumi, kad uzturēšanās atļauja tiek atteikta, noteikti Imigrācijas likuma 34. panta 1. daļā

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas