E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15495
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Atbildība par saistībām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2018
Māris

Situācija sekojoša. Māte pirms daudziem gadiem ir aizgājusi par galvotāju savai māsai. Kredītu, protams, mātes māsa nav maksājusi, un no mammas tika piedzīta parāda summa (virs 100 000 eiro). Ar tēvu ir laulības līgums.

Līdz šim banka man nav “piesējusies”, bet tuvākajā nākotnē ir doma iegādāties dzīvokli, un esmu uztraucies, vai nevar sanākt tā, ka banka sāk “piekasīties” man un no manis mēģināt šo summu piedzīt? Pats nekādā veidā neesmu ar to situāciju saistīts – tikai tas, ka māte ir bijusi aizgājusi kā galvotājs.

Līdz šim banka par mani nav izrādījusi nekādu interesei. Vai banka var, ja iegādājos dzīvokli, man to atņemt?

A
atbild:
22. oktobrī, 2018

Jūsu aprakstītā situācija faktiski nozīmē mātes uzņemto saistību rašanos kā tiesiski noslēgtu līgumu un tā sekas.

Saskaņā ar Civillikuma 1511. pantu: “Līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Līgums šaurākā, šeit pieņemtā nozīmē ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesību.

Tādējādi piedziņa attiecībā uz Jūsu māti tika vērsta saskaņā ar galvojuma līguma (Civillikuma 1692. panta izpratnē) nosacījumiem, jo aizņēmējs nav pildījis aizdevuma līguma nosacījumus.

Ja Jūs neesat ne šī, ne cita aizdevuma vai galvojuma līguma dalībnieks (puse), tad kreditors (banka) nav tiesīgs vērst piedziņu uz trešo personu mantu bez atbilstoša tiesiskā pamata.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 91 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas