E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15491
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Skola
2
2

Skolas padomes iespējas piedalīties lēmumu pieņemšanā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2018
Rigonda

Jautājums par skolas padomes iespējām piedalīties izglītības iestādes vadības lēmumu pieņemšanā. PIKC Nacionālā Mākslu vidusskola (NMV) apvieno 4 struktūrvienību skolas, kurām katrai ir sava skolas padome un iekšējie lēmumu apspriešanas mehānismi. Taču resursi (valsts finansējums, ES fondu finansējums) tiek nodoti NMV virsinstitūcijai, arī resursu sadale notiek NMV virsinstitūcijā. Kopīgas skolas padomes NMV nav. Kādā veidā vecākiem iespējams piedalīties NMV virsinstitūcijas darbībā un lēmumu pieņemšanā, kas turpmākos soļos rezultējas katras struktūrvienības skolas dzīvē, situācijā, apstākļos?

A
atbild:
13. novembrī, 2018

Atbilstoši Izglītības likuma 31. pantā noteiktajam izglītības iestādes (skolas) padome ir izglītības iestādes koleģiāla institūcija, kurā darbojas skolēnu pārstāvji, skolēnu vecāku deleģēti pārstāvji, pedagogu un citu skolas darbinieku deleģēti pārstāvji. Izglītības iestādes padome darbojas saskaņā ar padomes izdotu normatīvo aktu (piemēram, padomes nolikumu), kas saskaņots ar izglītības iestādes vadītāju.

2017 gada 15. martā ir izveidota un reģistrēta izglītības iestāde – profesionālās izglītības kompetences centrs “Nacionālā Mākslu vidusskola” – ar vairākām struktūrvienībām. Tieši izglītības iestādei – Nacionālajai Mākslu vidusskolai – atbilstoši minētajam Izglītības likuma panta noteikumam ir jāizveido sava padome. Atsevišķas struktūrvienības pēc vēlēšanās var veidot savas padomdevējas institūcijas vai pašpārvaldes, tomēr tā nav obligāta prasība.

Tā kā no lasītāja jautājuma noprotams, ka Nacionālajā Mākslu vidusskolā izglītības iestādes padome nav izveidota, tā ir jāizveido vistuvākajā laikā, nodrošinot, ka katras struktūrvienības skolēnu vecāki var deleģēt savus pārstāvjus dalībai tajā. Turklāt vecāku pārstāvjiem padomē jābūt vairākumā.

No jautājuma īsti nav saprotams, kas domāts ar Nacionālās Mākslu vidusskolas virsinstitūciju, bet, kā jau minēts, vecākiem ir tiesības deleģēt savus pārstāvjus dalībai skolas padomē. Tomēr jāuzsver, ka izglītības iestādes padome nevis “sadala resursus”, bet tai ir tiesības sniegt izglītības iestādes vadītājam priekšlikumus par iestādes darba organizāciju, budžeta sadalījumu un izglītības programmu īstenošanu. Pārējie Izglītības likumā noteiktie padomes uzdevumi ir šādi: sniedz priekšlikumus izglītības iestādes attīstībai; piedalās izglītības procesa un tā rezultātu apspriešanā un sniedz priekšlikumus izglītības kvalitātes uzlabošanai izglītības iestādē; sniedz priekšlikumus jautājumos par izglītojamo un izglītības iestādes darbinieku tiesībām un pienākumiem; ir tiesīga lemt par to, kādus individuālos mācību piederumus nodrošina izglītojamo vecāki; lemj par mācību un audzināšanas procesā izmantojamo metožu un informācijas, tajā skaitā mācību līdzekļu un materiālu, atbilstību izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai, kā arī tikumiskās audzināšanas vadlīnijām. Jāņem arī vērā, ka izglītības iestādes padomes lēmumiem ir tikai ieteikuma raksturs.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas