E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15489
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Darba līgums nedrīkst darba samaksā diskriminēt

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2018
Maija

Vai farmaceitam ar augstāko izglītību darba devējs var noteikt stundas algas likmi 2,05 eiro pirms nodokļu nomaksas? Darba devējs – privāta persona.

A
atbild:
19. oktobrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ir profesijas, kas paredz noteiktu minimālo izglītības līmeni, lai tajās varētu strādāt. Tāpat ne mazāk svarīgi atalgojuma noteikšanā ir citi nosacījumi, piemēram, kāds ir darbinieka ieņemamais amats.

Lai saprastu izveidojušos situāciju un mēģinātu rast risinājumu, svarīgi ir ņemt vērā ne vien līgumā noteikto stundas algas likmi, bet arī citus darba līguma nosacījumus, tostarp – kāds darba laiks Jums ir nolīgts.

MK noteikumi Nr. 656 “Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu” nosaka kārtību, kādā aprēķināma minimālā stundas tarifa likme normāla darba laika ietvaros.

Minimālo stundas tarifa likmi aprēķina, izmantojot šādu formulu:

TLmin = MDA/h, kur:

TLmin – minimālā stundas tarifa likme eiro;

MDA – valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga, kas 2018. gadā ir 430 eiro;

h – normālā darba laika stundu skaits mēnesī (piecu dienu darba nedēļa un 40 stundas nedēļā vai piecu dienu darba nedēļa un 35 stundas nedēļā, vai sešu dienu darba nedēļa un 40 stundas nedēļā, vai sešu dienu darba nedēļa un 35 stundas nedēļā), tai skaitā svētku dienu stundu skaits, ja darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā.

Noteikumi paredz, ka summētā darba laika uzskaites gadījumā pārskata periodā, kas ir garāks par vienu mēnesi, ja darbinieks ir nostrādājis visu normālā darba laika ietvaros noteikto darba laiku (stundas), darba devējs nodrošina, ka aprēķinātās darba algas kopsumma pārskata perioda beigās nav mazāka par valstī noteikto minimālo darba algu, reizinot ar mēnešu skaitu pārskata periodā.

Ja summētā darba laika uzskaites ietvaros pārskata periodā kopumā ir nostrādāts vairāk stundu nekā normālā darba laika ietvaros (tātad ir nostrādātas virsstundas), pārskata perioda beigās, aprēķinot virsstundu piemaksu, izmanto pārskata perioda vidējo minimālo stundas tarifa likmi, kuru aprēķina, izmantojot šādu formulu:

TLminv = MDA*n/hp, kur

TLminv – pārskata perioda vidējā minimālā stundas tarifa likme virsstundu piemaksas      aprēķināšanai eiro;

MDA – valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga;

n – kalendāra mēnešu skaits pārskata periodā;

hp – normālā darba laika stundu skaits pārskata periodā, tai skaitā svētku dienu stundu skaits, ja darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā.

Darbiniekiem, kuriem noteikts nepilns darba laiks, minimālo mēneša darba algu nosaka proporcionāli nostrādātajam laikam attiecībā pret valstī noteikto minimālo mēneša darba algu.

Izrietoši no minētā Jums var ieteikt veikt aprēķinus atbilstoši Jūsu darba līguma noteikumiem. Lai to korekti izdarītu, ir nepieciešams iepazīties arī ar darba laika uzskaites pa mēnešiem ierakstiem (darba laika tabelēm). Tās jāprasa darba devējam.

Ja aprēķini liecina, ka nolīgtā darba samaksa nesasniedz valstī noteikto minimālo darba algu, Jums ir tiesības prasīt darba devējam tiesību aktos noteikto darba samaksu. Proti, darba devējs nedrīkst darba līgumā noteikt mazāku atalgojumu, nekā minimālā apmērā to paredz normatīvie akti. Ja darba devējs tam nepiekrīt, vērsieties ar iesniegumu, darba līguma kopiju Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas