E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15480
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kolēģa aizvietošana – par samaksu vai bez

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2018
Ilona

Vai darbavietā drīkst noņemt samaksas, ja veicu papildu darbu, aizvietojot atvaļinājuma laikā? Un to grasās ieviest no 01.01.2019., jo darba iestādei ir kritisks finansiālais stāvoklis.

A
atbild:
22. oktobrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Piemaksas par papildu darbu regulē Darba likuma 65. pants. Tas nosaka, ka  “darbiniekam, kas pie viena un tā paša darba devēja līdztekus nolīgtajam pamatdarbam veic papildu darbu, ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu par šāda darba veikšanu. Piemaksas apmēru nosaka darba koplīgumā vai darba līgumā”.

Tāpēc ir rūpīgi jāpārskata darba līgums un tajā noteiktais. Ja Jūsu darba līgumā ir noteikts pienākums darba dienas ietvaros aizvietot prombūtnē esošu darbinieku, tad darba devējs var par aizvietošanu papildu atlīdzību nenoteikt. Tādā gadījumā aizvietošana tiek traktēta kā daļa no Jūsu darba pienākumu izpildes.

Ja darba līgumā nav norādīts pienākums aizvietot prombūtnē esošu kolēģi, darba devējs nevar uzlikt to darīt bez Jūsu piekrišanas. Tādā gadījumā ir slēdzama atsevišķa vienošanās, nosakot par to samaksu.  Darbinieks, kam darba devējs lūdz aizvietot citu darbinieku un kam darba līgumā aizvietošanas pienākums nav noteikts, var no kolēģa aizvietošanas atteikties.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas